Több mint 300 magyar étterem az új Alexandra étteremkalauzban
Mint Matyi Dezső, az Alexandra Kiadó tulajdonosa a csütörtöki kötetbemutatón elmondta, első megjelenésekor - két éve -...
Mint Matyi Dezső, az Alexandra Kiadó tulajdonosa a csütörtöki kötetbemutatón elmondta, első megjelenésekor - két éve - étteremkalauz független értékelései még nagy ellenállást váltottak ki számos vendéglátóhely tulajdonosából. Azóta a szakma belátta a kalauz szükségességét, és a hazai gasztronómia is "fantasztikusat lépett előre" - jegyezte meg.
Ez idei kötetben immár mindegyik étterem értékelő oldalán rövid angol nyelvű összefoglaló is olvasható. A szerkesztők emellett szigorítottak az értékelésen is: a nemzetközi összehasonlíthatóságot szolgáló, 20 pontos rendszerben immár 16 pont kell a "csillagos" teljesítményhez". A tesztelt mintegy 300 étteremből 44 teljesített a nemzetközi minőséget jelentő 11 pont fölött. A főszerkesztő azonban hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy 11 pont alatt nincsenek jó éttermek.
Az Alexandra étteremkalauz tesztelői külföldet megjárt hivatásos szakácsok, szakoktatók és több évtizedes tapasztalattal rendelkező étteremjárók; a szerkesztők a honlapra beküldött olvasói értékeléseket is figyelembe veszik a tesztelési célok meghatározásánál.