Shake life-style.hu 2010. május. 05. 20:18

Ha kézzel csinálják, sokkal jobb

Idén lesz 2 éve, hogy Pelle Krisztina és Molnár Gábor belevetették magukat a kézműves csokoládékészítésbe.

Idén lesz 2 éve, hogy Pelle Krisztina és Molnár Gábor belevetették magukat a kézműves csokoládékészítésbe. A műszaki egyetemen találkoztak, ahol mindketten vegyészmérnöknek tanultak. Ekkoriban fedezte fel Gábor, hogy a természetes ízeknek egészen más világa van és mivel mindig is érdeklődött a cukrászat iránt, vaníliás krémekkel kezdett el kísérletezni. Eleinte nehéz volt felfedezni a valódi aromákat, hiszen ők is a mesterséges ízfokozókhoz szoktak, de kitartó munkával és az érzékszervek trenírozásával, mára mindketten eljutottak oda, hogy tökéletesen megérzik a különbségeket, sőt a vanilincukrot és annak társait kifejezetten kellemetlen szagúnak és ízűnek találják. Édességeikhez csakúgy mint otthon, kizárólag vajat, állati eredetű tejszínt, vaníliarudat, esetenként természetes színezékeket használnak, kerülik a tartósítószereket, a margarint, a növényi "tejszínt", a mesterséges színezékeket és aromákat.

Rapp Eszter

Az Oroszlányban élő házaspár első gondolata egy cukrászda megnyitása volt, de végül anyagi megfontolásból inkább a csokikészítés felé indultak el, hiszen egy cukrászda rendkívül drága és rizikós vállalkozás, a csokoládé készítéséhez pedig „csak” egy műhelyt kellett berendezniük.

Nincs okuk panaszra, hiszen szezontól függően akár napi 5 kg csokoládét is eladnak. A gyártás során mindent kézzel csinálnak, a műhelyben egyedül egy melegen tartó gép található, ami a csokoládé temperálásához szükséges. A temperálás az a folyamat, ami során kialakítják a  csokoládé tökéletes kristályszerkezetét, hogy az fényes, ropogós és hosszan eltartható legyen.

Rapp Eszter

Krisztina és Gábor abszolút autodidakta módon képezte magát szakkönyvek segítségével, mert a tanfolyamok zöme túl drága és az alapokat sem lehet megtanulni velük. Azzal, hogy nem képzett cukrászok, sok esetben még előnyhöz is jutnak, hiszen nem kötik őket tanult szabályok, szabadon kísérleteznek, kombinálnak. Egyik legkelendőbb bonbonjuk a Narancsliget (Kandírozott narancshéj és Cointreau fehér csoki krémmel, étcsoki hüvelyben) például ellentmond az édességkészítés egyik alapszabályának, miszerint ét és fehércsokoládét nem illik párosítani.

A receptek nagy része saját találmány. Segítségükre vannak belga szakkönyvek, de az ezekben található recepteket csak kiindulópontnak használják, és  kedvük szerint alakítják. Erre azért is van szükség, mert a belga közízlés azokat a csokoládékat kedveli, amikben sokféle aroma keveredik, de nincs egy domináns kiugró íz. Ezzel szemben a magyar ízlésre jellemző, hogy egy-két meghatározó ízt keresünk. Ebből adódik, hogy az egyes bonbonok a belga receptekhez képest tízszeres mennyiségű ízesítéssel készülnek a Pelle-Molnár kézműves műhelyben.

Felkérésre is dolgoznak, így jött létre a Polgár Cuvée Barrique bonbon, amiben a Polgár Pince vörösborát házasították étcsokoládéval, illetve a pörkölt mandulás, levendula ízesítésű Bencés csokoládé, ami kizárólag a Tihanyi Apátságban kapható. Egyéni kérésekkel is megkeresik a házaspárt. A sztracsatella desszerttel például egy úrnak segítettek meghódítani szíve választottját, míg a nagyon kelendő rumos mazsolás bonbon egy idős hölgy kérésére készült, aki külföldön kóstolt hasonló finomságot.

Rapp Eszter

Az alapanyagok beszerzésénél törekednek a magyar termékek használatára és igyekeznek a lehető legjobb minőségű hozzávalókkal dolgozni. A pálinkát, a borokat és a mézet is hazai termelőktől vásárolják, a matcha és a jázminteát egy teaházas ismerősüktől kapják. Nem csak a manapság oly divatos étcsokoládé kedvelőket akarják kiszolgálni, desszertjeik között sokféle minőségi tejcsokoládés és fehércsokoládés párosítás is megjelenik. Néhány ízkombinációt elkészítenek ét-és tejcsokoládés változatban is, hiszen ezek egész más élményt nyújthatnak. annak ellenére, hogy ugyanannyi levendulával készül, a tejcsokis változatban a levendula íz nagyon intenzív, míg az étcsokisban épp csak egy kellemes utóízt érzékelhetünk, hiszen abban a kakaó sokkal dominánsabb.

Érdemes tehát ellátogatni a legközelebbi csokizóba és megkóstolni a Pelle-Molnár termékeket, hiszen a teljes odaadással készült édességek valóban egyediek, és tapasztalat alapján állíthatjuk, hogy nagyon finomak.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 06. 19:30

„Nem tudtam, mi a baj velem” – sok nő számára jött el a megváltás azzal, hogy kiderült, az ADHD nem válogat a nemek között

Bár úgy tűnhet, hirtelen mindenki figyelemzavarral küzd, a nők a valóságban gyakran aluldiagnosztizáltak és -kezeltek, ha ADHD-ról van szó. Ennek rengeteg oka van, az egyik az, hogy esetükben a tünetek radar alatt maradnak, ők pedig csendben szenvednek, és igyekeznek megküzdeni az elvárásokkal, amelyek az iskolában, majd a munkahelyen, illetve családban nehezednek rájuk.