Shake life-style.hu 2010. április. 05. 20:12

Amit a whisky nem gyógyít meg, arra nincs orvosság

Hogy megértsük a whisky-t körülvevő kultuszt, elsőként meg kell ismernünk eredetét, történelmét és hogy mire...

Hogy megértsük a whisky-t körülvevő kultuszt, elsőként meg kell ismernünk eredetét, történelmét és hogy mire használták korábban. A szónak két formája is létezik: a címben szereplő whiskey és az e nélküli whisky. Azt a verziót, amelyikben az e betű szerepel, kizárólag az ír és az amerikai whiskey-re használják, míg a világ más tájain készülő italt közösen whisky-nek hívják. A szó az ír Usige Beatha - az élet vize kifejezésből ered, az Uisge (víz) szó alakult át whisky-vé. Amerikában 1968-ban az Alkohol-, Dohány és Fegyverügyi hivatal ugyan kimondta, hogy a "whisky" írásmód a helyes, a mai napig a régi, hagyományos e-betűs változatot használja a legtöbb lepárló a saját termékére.

A whisky története

Írország-Skócia

A lepárlás technikáját az ókori kínában fejlesztették ki, ie. 800-ból már vannak bizonyítékok rá, hogy elsősorban parfüm előállítására használták a desztillációt, de arra is van bizonyíték, hogy maguk a kínaiak is állítottak elő rizsből tömény italt ebben az időben. Az ázsiai technológia később kereskedők révén eljutott a meditárrán régiókba, majd egyes elméletek szerint ír misszionáriusok a VI - VII. században vitték tovább magukkal Írországba. Más elméletek szerint viszont a mórok hozták be Európába és onnan került át Írország és Skócia szerzeteseihez, akik elsősorban gyógyszerként használták himlő és más középkori betegségek ellen.

Skót whisky

1494-ben az első írásos emlék szerint IV. Jakab skót király 8 hordó malátát adott Frian John Cor szerzetesnek, hogy élet vizét állítson elő belőle. Ez akkor 1500 palack whisky készítésére volt elég, amiből látszik, hogy ekkor már virágzott az iparág Skóciában. 1536-41 között VIII. Henrik, Anglia királya feloszlatta a szerzetesrendeket, így a whisky-gyártás kikerült a hatalmuk alól és nemsokára szinte minden skót farmon készítettek whisky-t.

1707-ben egyesült Anglia és Skócia, a whisky-re kivetett adók pedig egyra magasabbak lettek. 1725-ben az angol maláta adó kivetésével végleg ellehetetlenítette az állam a lepárlókat, így azok egy része bezárt, a többiek pedig illegalitásba vonultak. A lepárlás legtöbbször éjszaka történt, hogy a sötétben ne látsszon a felszálló füst. Az így készült italt abban az időben moonshine-nak, azaz holdvilágnak hívták. Becslések szerint ebben az időben a lepárlók fele működött illegálisan.

1823-ban a skót főnemes, Gordon herceg vezetésével egy skót parlamenti küldöttség sikeresen meggyőzte IV. György angol királyt, hogy nagyobb haszonnal jár, ha mérsékli a whiskyre kivetett adóterheket és engedélyhez köti a whisky-lepárlást és kereskedelmet. Ekkor született meg a skót whisky-gyártás sikerét megalapozó szeszengedélyezési és adótörvény.

1831-ben Aeneas Coffey skót mérnök megalkotta a Coffey-lepárlót, egy olyan berendezést, aminek segítségével ipari méretekben lehetett előállítani a whisky-t. 1850-ben Andrew Usher összekeverte a hagyományos whisky-t az új lepárló technológiával készült itallal és ezzel megalkotta az első kevert (blended) whisky-t. Az új eljárást az írek is átvették.

Amerika

Amerikában már az észak-déli háború idején fizetőeszköznek számított a whiskey. 1791-ben George Washington elnöksége idején különadót vetettek ki a whisky-re, amit akkoriban inkább a nyugati országrészben állítottak elő. A nyugati farmereknek nem tetszett a keleti-parti kormányzati megoldás, így 1794-ben kitört az úgynevezett Whiskey-felkelés. Az új adót végül Thomas Jefferson elnöklete alatt, 1800-ban vonták vissza.

A következő nagyobb esemény az 1920-ban bevezetett szesztilalom volt, ami illegalitásba kényszerítette az összes szeszesital-gyártót. Egyedül a Laphroaig maláta whiskyhez lehetett törvényes úton hozzájutni, mivel erõs, jódhoz hasonlító illata miatt az orvosok receptre felírhatták. 1932-ben Franklin Roosevelt visszavonta a szesztilalmat.

A whisky jótékony hatása

A cikk címében szereplő ír szállóige jól mutatja, mennyire bíztak és bíznak az emberek a whisky gyógyhatásaiban. A középkori szerzetesek bélpanaszokra, szélütésre és himlőre egyaránt ajánlották fogyasztását.

A mai orvostudomány is kutatja, mire lehet használni a whisky-t, ezért évről évre rengeteg tanulmány születik elsősorban az érrendszeri betegségek: a koszorú ér elzáródás, szívinfarktus, meszesedés megelőzésével kapcsolatban, illetve megfázásos, influenzás tünetek kezelésére is ajánlják. Egyes teóriák szerint napi egy pohár whisky elfogyasztása még hatásosabb a koleszterin szint csökkentésére és így az érrendszeri problémák megelőzésére, mint a vörösbor.

Bizonyítottnak tűnik az a feltételezés is, miszerint napi egy pohár whisky kellemesen ellazítja az embert, így csökken a stressz és kiegyensúlyzottabbnak, boldogabbnak érzik magukat, akik az esti vacsora mellé whisky-t is isznak.

Egyesek szerint a fájó ízületeket is érdemes bedörzsölni erős whisky-vel, ez enyhíti a fájdalmat.

Érdemes kipróbálni megfázásos tünetekre a következő grogot elalvás előtt:
1 feles whisky-be tegyünk egy teáskanál mézet és fél deciliter citromlevet, majd öntsük fel egy kis forróvízzel és igyuk meg! A forró koktél segít abban, hogy kiizzadjuk a náthát.

Kóstolja meg velünk a legjobb whisky-ket!

A Life-style.hu is jelen lesz az idén először megrendezésre kerülő Whisky Show rendezvényen, 2010. április 24-én (szombat) 11-től 22 óráig a budapesti Ramada Plaza Hotelben (Árpád-híd budai hídfőjénél). Jöjjön el, találkozzon velünk és kóstoljuk meg együtt a legjobb whisky-ket.
A rendezvényről még több információ a whisky-show.hu weboldalon.