Sok olyan ismerősöm van (zömében férfiak és gyerekek), akik rá sem bírnak nézni az olyan ételekre, amiben brokkoli...
Sok olyan ismerősöm van (zömében férfiak és gyerekek), akik rá sem bírnak nézni az olyan ételekre, amiben brokkoli, tök vagy répa található. A krémleveseket viszont ők is szeretik, pláne ha nem tudják, miből készült.
Krémlevest főzni nem nagy tudomány. Mindegyiknek ugyanaz az alapja: a zöldséget fűszerekkel, sóval vízben megfőzzük, majd botmixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. A még krémesebb hatás érdekében a mixeléskor tejszínt is tehetünk hozzá, de ez nem kötelező elem. A következő 3 példán keresztül azt is bemutatjuk, mivel lehet még kiadósabbá, tartalmasabbá tenni őket.
Kukoricakrémleves chilivel, tortilla chipsszel és reszelt sajttal
A kukoricakrémleves elkészítése annyival nehezebb, mint mondjuk egy hagyma-, fokhagyma- vagy zöldborsókrémlevesé, hogy a kukorica szemek külső burka nem puhul át annyira főzés közben, hogy a turmixolás után egyenletes, homogén állaga legyen. Ezért a blendelés után egy tésztaszűrőn át kell paszírozni. Így sokkal finomabb, emészthetőbb lesz a leves.
A mexikói kukoricás ételek fűszerezését alapul véve érdemes a són (vagy ételízesítőn), borson kívül chili paprikával (aki szereti az erőset, ebbe bőven tehet) megbolondítani.
Tálalásnál reszelt sajtot és tortilla chipset adjunk a leveshez. A tortilla chips nem burgonyából, hanem kukoricalistből készül, és a pirítóshoz hasonlóan elázik, megpuhul a forró levesben. nagyon ízletes lesz tőle.
Sütőtökkrémleves gyömbérrel, dióval és pirítóssal
Itt a Halloween, aminek szokásait Magyarországon is egyre többen követik. A tökmécses ilyenkor sok háztartásban tűnik fel. A tök belsejéből isteni krémleves készíthető. A tököt kockára kell vágni, hagymával, fűszerekkel megfőzni, majd tejszínnel összemixelni. Extra fűszerként szárított gyömbért is adhatunk hozzá, ez jól harmonizál a tök édeskés ízével.
Tálaláskor dióbél darabkákat és pirítóst tegyünk a levesbe, ettől még izgalmasabb étel lesz belőle.
Brokkolikrémleves szerecsendióval és füstölt sonkával
A brokkoli az egyik legértékesebb zöldség, tele van antioxidánsokkal, viszont zöld színe miatt sokan viszolyognak tőle. Ezért hogy nekik is vonzó legyen, célszerű valami olyan levesbetétet alkalmazni, amit a zöldségekért kevésbé rajongók is szeretnek: húst.
A levest a szokásos módon készítjük, extra fűszerként szerecsendiót adhatunk hozzá. Tálaláskor prított csirkemell darabkákat vagy füstölt sonka szeletkéket adunk hozzá. Természetesen a húst bármikor lehet parmezánnal vagy valamilyen füstölt sajttal is helyettesíteni.
Ha Önnek is van valami jó receptje, amit megosztana másokkal, kérjük, küldje el nekünk az info@life-style.hu email címre!