Kellemetlen, ismeretlen eredetű szagok? Lejárt szavatosságú ételek? Már megint rohad valami? Semmi sem fér a fagyasztóba? Szétfolyt a húslé, és minden abban ázik? - Pár lépés, és már kész is a tiszta, jó illatú rezsicsökkentett hűtő.
1. A kulcs az ideális hőmérséklet
Függetlenül attól, hogy elektronikus vagy mechanikus a hűtő hőfokszabályozója, be kell állítani rajta egy bizonyos hőmérsékletet. Az ideális hőmérséklet egy és öt fok között van: ez biztosítja az élelmiszerek megfelelő tárolását.
2. Sok múlik az ajtón
Érdemes egy apró teszttel felmérni a hűtő állapotát. A hűtőszekrények ajtajában található tömítés egy idő után elhagyhatja magát, ezért érdemes időről időre megvizsgálni, hogy jól zár-e a hűtő ajtaja. Ezt egyszerűen letesztelheti azzal, ha egy papírpénzt odacsuk a hűtő ajtajához. Ha a pénz könnyedén kihúzható, akkor a hűtő ajtaja valószínűleg nem zár elég jól, a tömítés már nem működik megfelelően. Ilyenkor érdemes lehet letakarítani. Ha azután sem zár rendesen, ki kell cserélni.
3. Takarítani, de nem mindegy mivel
Akárhányszor kinyitja a hűtőt, orrfacsaró bűz dől belőle? Hosszú perceken keresztül keresgéli a szag forrását, többször is meggyőződik arról, hogy nem járt le a felvágott szavatossági ideje, a tej sem romlott, mégsem találja, honnan jön a bűz? Ha ismerős a szituáció, akkor ideje alaposan kitakarítani a hűtőszekrényt! Ha nem találkozott még ilyen helyzettel, akkor ne is várja meg, amíg kialakul. A legjobb, ha a hűtő takarítása során vízzel elkever egyharmad rész ecetet vagy egy csomag szódabikarbónát és alaposan áttörölni a hűtő belsejét. Így hatékonyan megszabadulhat a kórokozóktól, a penésztől és a kellemetlen szagoktól is. A hűtőtér alapos, többszöri áttörlését követően ügyeljen arra, hogy a készülék minden szegletét szárazra törölje, így megelőzheti, hogy a beüzemelést követően a kicsapódó pára a hűtő falára rakódjon.
4. Ne feledje a csőkígyót sem!
A hűtőszekrény tisztításakor ne feledkezzen meg a készülék hátoldalán található, úgynevezett hőleadó rácsról sem. A csőkígyóként ismert alkatrész funkciója, hogy a hűtő a megfelelő ritmusban adhassa le a hőt. Éppen ezért érdemes évente legalább kétszer porszívóval, seprűvel vagy ecsettel alaposan portalanítani.
5. Ne pakoljuk rogyásig!
Ne tegyünk túl sok élelmiszert a hűtőbe! Ha annyira tele van, hogy nincsen hely az egyes ételek között, akkor a levegő nem tud áramlani, és ez befolyásolja a hőmérséklet eloszlását. Ugyanez igaz a fagyasztóra is. Érdemes egy kis helyet hagyni a fagyasztóba pakolt dolgok felett és között, hogy minél kevesebb meleg levegő áramolhasson be, amit a kompresszornak minden egyes kinyitás után újra kell hűtenie.
6. Zöldségek alulra!
A leghidegebb a hűtő alsó polcán, a fiókok felett van, ezért ide érdemes tenni a zöldségeket, továbbá a halakat és a friss húsokat, mert ezek igénylik a legalacsonyabb hőmérsékletet. Ha az alsó polcokra tesszük őket, azzal megelőzhetjük azt is, hogy más élelmiszerekre csöpöghessenek. A gyümölcsöknek és a zöldségeknek lent, a gyárilag elhelyezett dobozban van a helyük. A zöldségeket és a gyümölcsöket mosás nélkül, műanyag dobozban vagy zacskóban ajánlatos tárolni úgy, hogy közben ne vegyék át egymás szagát.
7. Minden, ami hűtést igényel
A tojásokat, a tejtermékeket, a felvágottakat, a maradékokat, süteményeket és a „felbontás után hűtést igényel” feliratú zacskóban, edényben tárolt élelmiszereket helyezzük a hűtő középső polcaira, ahol kicsit melegebb a hőmérséklet, mint az alsókon.
8. Az ajtó
A hűtő ajtaján lévő polcok a legmelegebb helyek, ezért a legjobb, ha ide azok a termékek kerülnek, amelyeknek különösebben nagy hűtést nem igényelnek. Ilyenek például a mustár, az italok vagy a vaj.
9. Van, amit nem is kell hűteni
Néhány élelmiszernek nincs szüksége hűtésre, sőt, a hűtéstől csak romlik a minősége. Ilyenek például az egzotikus gyümölcsök, a paradicsom, a zöldbab, az uborka és a cukkini. A kenyér is gyorsabban tönkremegy a hűtőben. Azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, melyeknek még érniük kell, szintén tartsuk szobahőmérsékleten.
10. Az sem mindegy, mit miben pakolunk a hűtőbe
A becsomagolt vagy letakart ételek nem veszítenek nedvességükből, és az ízük is jobban megmarad. A maradékokat tegyük tiszta és fedett tárolóedényekbe. Ne tegyünk nagy mennyiségű meleg ételt a hűtőbe, mert az megemeli a hőmérsékletet, előbb szobahőmérsékleten hűtsük le. Ugyanakkor a főzési maradékokat érdemes két órán belül hűvösre tenni.