Plázs hvg.hu/MTI 2015. augusztus. 24. 11:30

Egy arckrém se bukott meg a fogyasztóvédelmi teszten

Mind a 20 féle arckrém megfelelt azon a fogyasztóvédelmi vizsgálaton, amelyen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az UV-szűrő összetevők mennyiségét és a szennyeződéstartalmat vizsgálta.

Valamennyi vizsgált arckrém megfelelt a fogyasztóvédelmi ellenőrzésen. Az arckrémek többsége tartalmaz UV-fényt szűrő komponenseket, ezeknek az a szerepe, hogy mérsékeljék a napsugárzás káros, a bőröregedést gyorsító hatását.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közölte: összesen 20-féle, szúrópróbaszerűen mintavételezett kozmetikumban vizsgálták, hogy az UV-szűrő vegyületek mennyisége túllépi-e az uniós jogszabály által megengedett maximális értéket. A termékekben felhasznált fényvédő anyagok egyetlen esetben sem lépték túl a megengedett felső határértékeket és az arckrémek mikrobiológiai vizsgálata is kedvező lett, valamennyi termék mikrobiológiai tisztasága megfelelő volt - írták.

Kiemelték, hogy ezek az anyagok nemcsak közvetlenül, hanem közvetve is veszélyt jelenthetnek, mivel fürdőzés közben a bőrről lemosódva, valamint a szennyvízzel a természetes vizekbe kerülve, az UV-szűrő komponensek idővel a fogyasztásra kerülő halakban is felhalmozódhatnak. Ezért ezeknek a krémeknek a vizsgálata az egészségügyi-termékbiztonsági kockázatokon túl környezetvédelmi szempontból is fontos. Az arckrémek tartósan érintkeznek a bőrrel, így ha ezekbe a termékekbe a gyártás közben, vagy valamilyen más módon baktérium, esetleg gomba kerül, az bőrproblémát, fertőzéses gyulladást okozhat.

A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható.

 

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?