A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelre nem lehet elég figyelmet fordítani, különösen kánikula idején. A víz elengedhetetlen szerepet játszik szervezetünk működésében, többek között biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, biztosítja az ízületek működését és a test belső hőmérsékletét. A nyári hőségben éppen ezért ajánlott naponta legalább 2, 2 és fél liter folyadékot fogyasztani. De mit tegyünk, ha már nagyon unjuk a vizet?
1. Ropogtassunk zellert!
Ez a ropogós zöldség tele van vízzel, ráadásul rostokban és káliumban is gazdag, ami segít a szervezetnek megkötni a vizet.
2. Igyunk fölözött tejet!
A fölözött tej hozzájárul a szervezet természetes nátrium-, szénhidrát- és fehérjetartalmának fenntartásához, amelyek szintén növelik a szervezet folyadékmegtartó képességét.
3. Fogyasszunk sok dinnyét (de ne sörrel)!
Mindannyiunk kedvenc nyári frissítőjéből, a görögdinnyéből számos hasznos elektrolitot, sót, kalciumot, magnéziumot nyerhetünk, fogyasztása testmozgás, fizikai munka előtt és után különösen ajánlott.
4. Univerzális uborka
A zöldségek és a gyümölcsök mezőnyéből az uborka tartalmazza a legtöbb vizet. A lédús zöldséget fogyaszthatjuk ételként, de facsarhatunk belőle finom uborkalevet is.
5. Akárcsak a trópusokon
A kókuszvíz a még éretlen, zöld kókuszdiók belsejében található folyadék, és a trópusokon igen népszerű ital. Kitűnő hidratáló hatása mellett káliumban gazdag, fogyasztó hatású és kellemesen édes.