Plázs hvg.hu 2014. április. 07. 15:19

Mégsem hizlal a csoki?

A csokoládé fogyasztásra egyébként sem nehéz jó indokot találni, de most már lelkiismeret-furdalást sem kell éreznünk miatta. A tudósok ugyanis épp megdöntik a közkeletű vélekedést, miszerint a csoki hizlal. A legújabb kutatások szerint épp ellenkezőleg.

A kutatók úgy találták, a kakaó az egyik legjobb flavonoid-antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyag-forrás, írja a DailyMail a Journal of Agricultural and Food Chemistry nevű folyóiratra hivatkozva. Az antioxidánsokról már korábban kimutatták, hogy csökkentik a vércukorszintet, segítik megelőzni az elhízást és a cukorbetegség egy fajtáját is, de a kutatók most a csokoládé további jótékony hatásaira is találtak bizonyítékot: az agyműködést felpörgetve segíti a gondolkodást, csökkenti az étvágyat, sőt még a vérnyomást is.

Ugyanakkor a flavonoidok közül sem mind hatékony, ezért a tudósok megpróbálták egyesével kideríteni, melyik, mire jó. A kutatók egereken teszteltek különböző, magas és alacsony zsírtartalmú étrendeket, a magas zsírtartalmúakat különböző flavonoidokkal kiegészítve. Úgy találták, hogy legjobban egy speciális vegyület, az oligomeric proanthocyanidins nevű antioxidáns (ez a vegyület például a szőlőmagból és a fenyőkéregből is kinyerhető) tartja jó formában az egereket és akadályozza meg leghatékonyabban, hogy elhízzanak, ha magas zsírtartalmú étrendre vannak fogva. Továbbá hozzájárul a glükóz, vagyis a szőlőcukor lebomlásához is, ami segíthet a kettes típusú cukorbetegség elkerülésében. A kakaóban pedig sok található ebből a vegyületből.

MTI / Vajda János


A kutatók szerint az étcsokoládé jótékony hatásához az is hozzájárul, hogy a belekben megerjednek a kakaóbab rostjai. Maria Moore, az egyik kutató szerint most arra jöttek rá, hogy a belekben kétféle mikróba van: a jó és a rossz. A jóknak, például a bifidobaktériumoknak és a tejsavnak a csoki igazi ünnepi eledel. Moore szerint mikor csokoládét fogyasztunk, ezek a mikróbák megnőnek és megerjednek, gyulladáscsökkentő vegyületeket kibocsátva magukból. Ezek a vegyületek ezután a vérkeringésbe is bekerülnek, amivel védik a szívet és az artériákat a károsodástól.