2014. március. 26. 11:04 MTI Utolsó frissítés: 2014. március. 26. 14:26 Plázs

DNS-elemzés: nem azért halt meg Elvis, mint hittük

Elvis Presley DNS-ében megtalálták azt a "létfontosságú" génvariánst, amely a szívizomgyengüléssel járó betegséget, a hipertrófiás kardiopátiát okozza. Az adatok ismeretében nem tisztességes az énekes életmódját okolni korai halála miatt – közölték brit genetikusok.

Elvis Presley szívbeteg volt, ez közrejátszhatott az énekes korai halálában – derült ki abból a DNS-vizsgálatból, amelyet a Channel 4 brit kereskedelmi televízió kérésére végeztek el. Az orvosok olyan hajmintát analizáltak, amelyet az énekesnek tulajdonítanak és fodrászának egy barátja bocsátotta rendelkezésükre – tudósított a The Guardian brit napilap online kiadása.

Elvis Presley 42 éves korában, 1977. augusztus 8-án hunyt el. Bár a hivatalos álláspont szerint szívroham okozta a tragédiát, a szívleállás okáról sokféle spekuláció született.

Az Elvisnek tulajdonított hajszálban olyan génvariánsokat mutattak ki, amelyek migrént, glaukómát és elhízást okoznak. Presley gyorsételfüggő volt, vényköteles gyógyszerek tömegét szedte, gyakran gyötörte fejfájás, rosszul látott, élete felében pedig erősen elhízott.

A tudósok megtalálták azt a "létfontosságú" génvariánst, amely a szívizomgyengüléssel járó betegséget, a hipertrófiás kardiopátiát okozza. Az énekesnél a betegség sok tünete fellépett: szívritmusa szabálytalan volt, fáradékonysággal, ájulással és magas vérnyomással is küzdött. Az adatok ismeretében nem tisztességes az énekes életmódját okolni korai halála miatt – közölte a kutatást vezető orvos.

Mark Evans műsorvezető elmondta: biztos abban, hogy Elvis DNS-ét elemezték, bizonyítani azonban nem tudja.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?