Plázs hvg.hu 2014. március. 21. 14:07

Itt a sífelszerelés, ami megmentheti az életét

A legveszélyesebb lavina is túlélhető egy speciális, hátizsákba épített légzsákrendszer segítségével – írja a BBC.

2012-ben egy washingtoni síelő, Elyse Saugstad társai közül egyedüliként élt túl egy hatalmas lavinát, mivel egyedül ő viselt egy hátizsákba épített biztonsági légzsákot, melynek kibiztosításával nem merült el a hózuhatagban. A tömeggyártásban először, az amerikai ABS által piacradobott, télisportolókat védő légzsákrendszerek azon elv alapján működnek, miszerint minél könnyebb és minél nagyobb felületű egy test, annál nagyobb az esély arra, hogy fenn marad a lavina felszínén, vagy csak szerény hóréteg rakódik rá.
AFP / Jean-Pierre Clatot
Egy 2010-es tanulmány szerint 262 lavina által elsodort, ám légzsákot viselő síelők esetében a túlélési ráta 97 százalékos, míg a hagyományos felszerelésben lesiklók esetében ez a szám mindössze 75. Érdekesség, hogy hátizsáknyi biztonsági rendszert egyetlen légitársaság sem hajlandó még feladott csomagként sem szállítani, mivel a légzsákok többsége a töltőgáz mellett a felfújódás miatt kisebb robbanószerkezettel is el van látva.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?