A "light" italok növelik a cukorbetegség kockázatát
A világszerte elterjedt meggyőződés ellenére az édesítőszert tartalmazó "light" italok növelik a nőknél a diabétesz kialakulásának kockázatát, jobban, mint az általános cukrot tartalmazók.
A francia INSERM orvostudományi kutatóintézet két szakértője jutott erre az eredményre tanulmányában, melyet a Journal of Clinical Nutrition című amerikai szaklapban mutattak be. Francoise Clavel-Chapelon és Guy Fagherazzi 1993 óta 66 188, 1925 és 1950 között született nő adatait elemezte. A résztvevőket két-három évente kikérdezték táplálkozási szokásaikról.
Az eredmények szerint a cukrozott és a cukormentes, de édesítőszeres italokat fogyasztóknál magasabb a cukorbetegség kockázata, mint a nem édesített gyümölcslevet fogyasztóknál. Azoknál a nőknél, akik hetente fél liter "light" italt isznak, 15 százalékkal nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata, míg akik adagja heti másfél liter, azoknál már 59 százalékra emelkedik a kockázat.
Összehasonlításként a kutatók kielemezték a frissen facsart gyümölcsleveket fogyasztó nők egészségügyi adatait. Náluk nem növekedett a diabétesz kockázata.
A jelenség egyik lehetséges magyarázata, hogy az aszpartám, amely a leggyakrabban használt édesítőszer, a vércukorszint növekedéséhez, és így az inzulinszint emelkedéséhez is vezet. Ez pedig inzulinrezisztenciát válthat ki, ami diabéteszt eredményez. Az édesítőszerek hatása tehát hasonló a cukoréhoz - áll a tanulmányban.
A francia kutatók ugyanakkor elismerik, hogy további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon, hogy a light italok fogyasztása közvetlen oka-e a cukorbetegség kockázatnövekedésének.