Plázs Medipress 2012. április. 23. 09:56

Megalkották az egészséges hamburgert

Olyan pulykahamburgert fejlesztettek ki az Aberdeen Egyetem kutatói, amelynek húspogácsája céklakivonatot tartalmaz, ez pedig segít megakadályozni, hogy a szervezet a zsírokat elraktározza.

Valószínűleg a legtöbb diétázó egyik álma válhat valóra hamarosan az elsőre talán kissé bizarrnak tűnő ötlettel. Az egyetem kutatói ugyanis úgy vélik, hogy az anioxidánsokat tartalmazó cékla segít megakadályozni, hogy a hamburgerben található "rossz" zsírokat a szervezet elraktározza. Ez azért nagyon fontos, mert a feldolgozott, gyorsétteremi élelmiszerek egyre nagyobb részét teszik ki étrendünknek, miközben többnyire tele vannak zsírokkal.

"Amikor zsíros ételeket eszünk, úgynevezett oxidációs folyamat játszódik le a gyomorban: a zsír potenciálisan mérgező vegyületekké alakul át, amelyek felszívódva a szervezetben rákot és szívbetegséget okozhatnak" - magyarázta a kutatás vezetője, Garry Duthie professzor, az egyetem táplálkozási szakértője. "Úgy hisszük, hogy ha olyan növényi kivonatokat adunk az ételhez, mint a céklakivonat, ami antioxidánsokat tartalmaz, akkor megállítja a zsír oxidációját a bélben és megakadályozza, hogy a szervezet elraktározza a rossz zsírt."

Hagyományos hamburger. A céklás egészségesebb lesz
AP

Persze a cékla eléggé megosztó növény, savanykás ízét az emberek vagy nagyon szeretik vagy nagyon utálják. Felmerülhet ezért a kérdés, hogy hányan ennének a cékla ízű burgerből. A kutatók szerint emiatt nem kell aggódnunk, mivel eddig számos egyéb növényi kivonatot kipróbáltak, és végül arra a következtetésre jutottak, hogy a cékla íze megy a legjobban a hamburgerhez. Persze mielőtt piacra dobnák az egészséges hamburgerüket, előbb önkénteseken fogják tesztelni. A kutatók emellett hozzátették, hogy egy ilyen növényi kivonat hatalmas jelentőségű lenne a feldolgozott élelmiszerek piacán és a lakosság hasznára válhatna.

Gazdaság Ballai Vince 2025. január. 18. 20:00

Szorgosan szedegetjük a folyókból, de sok állam nem akarja elengedni a műanyagokat, amelyek szép lassan az agyunkra mennek

Halogatják a megállapodást a műanyagok visszaszorításáról az ENSZ tagállamai, miközben egyre inkább átjárják környezetünket, sőt már szervezetünket is a mikroműanyagok. Sokszor meglepően nagy koncentrációban jelennek meg hazai vizeinkben, a szakértők aprólékosabb szennyvíztisztítást, nagyobb odafigyelést és egységes mérést szorgalmaznak, ami még a jövő zenéje. Addig maradnak a folyótakarítási akciók, amelyekből minden korábbinál többet szerveztek tavaly. Mind a műanyaggyártásnál, mind a folyótakarításnál kulcskérdés, hogy a forrásnál kellene kezdeni a munkát.