2012. április. 13. 20:45 MTI Utolsó frissítés: 2016. április. 13. 14:14 Plázs

Szócska: "irigylésre méltóan" halad az egészségügy átalakítása

Magyarország "irigylésre méltóan" halad az egészségügyi rendszer újjászervezésével – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken, útban hazafelé a visegrádi négyek, valamint Ausztria egészségügyi kormányzati vezetőinek találkozójáról.

A megbeszélésen kiemelt napirendi pontként arról értekeztek, hogy a jelenlegi válságkörülmények között milyen módon biztosítható az egészségügyi rendszerek fenntarthatósága – tette hozzá.

Szócska Miklós azt mondta: bár ő kissé irigyelte a V4-ek egészségügyi közkiadási átlagát, külföldi kollégái viszont azt emelték ki, hogy ők – mivel "a döntéshozatal lassúságától" szenvednek – a kétharmadot irigylik. Az egészségügyet érintő intézkedések közül példaértékűnek tartották a nemdohányzók védelmében hozott magyarországi intézkedéseket, valamint a népegészségügyi termékadót.

Megjegyezte: forrásteremtési stratégiák kapcsán a többi országban is vegyes, járulék- és adóalapú megoldásokban gondolkoznak. Példaként említette, hogy több, biztosítási rendszerrel működő országban bónusz-malusz pontokkal kísérleteznek, hogyan lehetne az egészség megőrzését célzó magatartást díjazni, illetve ennek ellenkezőjét büntetni. 

Egyetértettek abban, hogy hatékonyabbá és gazdaságosabbá teszi a rendszert, ha a bonyolultabb ellátásokat – mint az onkológiai vagy az idegsebészeti – centralizálják. Az államtitkár elmondta: a találkozón áttekintették, hogy az egyes országokban milyen költségtakarékossági intézkedések vannak, milyen szervezési megoldásokat alkalmaznak.

A találkozón megállapították, hogy az egészségügyi ágazatvezetők "munkájának fókuszában az áll, hogy meg tudják mutatni: az egészségügy hatékony, megújulásra képes ágazat, amelybe érdemes beruházni" – fogalmazott Szócska Miklós.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?