Pajzsmirigyrákot okoznak az algák?
Növeli a pajzsmirigyrák kockázatát a menopauza után lévő nőknél a rendszeres algafogyasztás a makrobiotikus élelmiszer jódtartalma miatt - állapította meg egy szerdán közzétett japán tanulmány.
A 14 éven át, 1993 és 2007 között tartó országos követéses vizsgálatban 53 ezer 40 és 69 év közötti japán nő adatait elemezték. A vizsgált csoportban 134 pajzsmirigyrák fordult elő. Azok körében, akik naponta ettek tengeri algát, 1,7-szer gyakoribb volt a betegség felbukkanása, mint azoknál, akik legfeljebb hetente kétszer fogyasztották.
A menopauza után lévő nőknél megduplázódott a kockázat, az ő körükben 3,8-szer gyakoribb volt ennek a ráktípusnak a megjelenése, ha naponta fogyasztottak tengeri algát, azokhoz képest, akik ritkábban ettek a Japánban igen népszerű élelmiszerből.
"Az algafogyasztás egyértelműen kapcsolatba hozható volt a pajzsmirigy szemölcsös karcinómájának emelkedett kockázatával" - írták a japán nemzeti rákközpont kutatói tanulmányukban. A European Journal of Cancer Prevention című szakfolyóiratban közzétett dolgozat szerzői szerint a menopauza után lévő nők még nagyobb kockázata a tengeri alga jódtartalmával függhet össze.