A citrusféléket, például narancsot vagy grapefruitot rendszeresen fogyasztó nőknél csökkenhet az agyi érkatasztrófa kockázata egy amerikai tanulmány szerint.
A Stroke: Journal of the American Heart Association című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány készítői amerikai ápolónők által 14 év alatt 69 622 páciens körében elvégzett felmérés eredményeit dolgozták fel. A nők részletesen beszámoltak arról, hogyan étkeztek, milyen gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztottak.
A kutatás célja az volt, hogy tanulmányozzák a flavonoidoknak - gyümölcsökben, zöldségekben, keserű csokoládéban és vörösborban jelen lévő anyagoknak - az egészségre gyakorolt hatását.
A kutatás feltárta, hogy azoknál a pacienseknél, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak narancsot és grapefruitot, vagy az abból készült leveket, 19 százalékkal csökkent az agyi érkatasztrófa kockázata.
"Az elemzések kimutatták, hogy nagyobb mennyiségű gyümölcs, zöldség, pontosabban C-vitamin fogyasztása kapcsolatban van az agyi érkatasztrófa kockázatának csökkenésével" - fejtette ki Aedin Cassidy, a tanulmány fő szerzője.
"A flavonoidokról ismert, hogy különböző mechanizmusok segítségével, például az érműködés javításával vagy gyulladáscsökkentő hatásaival bizonyos védelmet nyújtanak" - hangsúlyozta Aedin Cassidy, aki egyben a Kelet-angliai Egyetem orvosi karának is táplálkozástudományi professzora. A kutatók remélik, további tanulmányok segítségével sikerül jobban megismerni a citrusfélék fogyasztása és az agyi érkatasztrófa kockázatának csökkenése közötti összefüggést a nőknél. Azt tanácsolják egyébként a nőknek, hogy inkább a magát gyümölcsöt fogyasszák, mint a gyümölcsleveket, mert azok cukorban gazdag adalékanyagokat is tartalmaznak.