2012. január. 17. 12:13 MTI Utolsó frissítés: 2012. január. 17. 12:43 Plázs

Hogyan fogyhat egy piros tállal?

A színek megválasztása is segíthet a lefogyásban: kevesebbet fogyasztunk piros színű tálról.

Oliver Genschownak és a Bázeli Egyetem többi kutatójának feltételezése szerint a vörös szín finom tiltójelzésként működik, nem hiába használják veszély vagy tiltás jelzésére. A pszichológusok két kísérlettel próbálták vizsgálni, hogy a piros szín a tudatalatti segítségével képes-e irányítani az evési és ivási viselkedést.

Az első vizsgálat alkalmával 41 egyetemista férfit kértek fel, hogy próbáljanak ki különböző édes italokat. A résztvevők fele vörös címkével ellátott műanyag pohárból, a többiek pedig kékből ittak.

A szakértők az Appetite című szaklapban megjelent tanulmányukban leírták, hogy a piros pohárból ivó egyetemisták negyven százalékkal kevesebbet fogyasztottak, mint a többiek. Ez nem attól függött, mennyire régen nem ittak előtte: a vizsgálatot megelőzően mindannyian annyit ittak, hogy ne legyenek szomjasak.

A színnek arra nem volt hatása, hogyan ízlett az ital a kutatásban résztvevőknek: a vörös sokkal inkább a viselkedést befolyásoló közvetlen jelzés - írja Genschow és csapata. A szín tehát olyan stopjelzés, amely talán még az egészségtelen italok fogyasztását is megfékezheti.

A második vizsgálat alkalmával a szakértők azt vizsgálták, a szín hatása a rágcsálnivalók fogyasztásánál is megmutatkozik-e. A kutatók 109 embert kértek fel egy kérdőív kitöltésére, miközben egy tíz perecet tartalmazó tálat tettek eléjük. A tál piros, kék vagy fehér színű volt. Ismét megmutatkozott, hogy a piros szín önmegtartóztatásra ösztönöz. A piros tálon kínált résztvevők ugyanis mintegy a felét fogyasztották annak, amit a többiek.

A szakértők most azt próbálják kideríteni, hogy vajon a stratégia segíthet-e például diéták alkalmával is.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?