Új információk derültek ki a népszerű fájdalomcsillapítókról
A tudósok mindezideig abban a hiszemben éltek, hogy tisztában vannak vele, miként hatnak a jól ismert fájdalomcsillapítók, ám egy nemrég készült tanulmány új megvilágításba helyezte az eddigi ismereteket.
A legismertebb fájdalomcsillapítók közé tartozik az ibuprofen vagy a naproxen, amelyek nem-szteroid gyulladásgátló szerek, enyhítik a fájdalmat és a szervezetben jelen lévő gyulladást is csillapítják. Noha valóban enyhülést adnak a fájdalmakra, van egy sajnálatos velejárójuk is: hosszan tartó szedésük a bélben, valamint a szívben és az érrendszerben is károkat okozhat.
Kutatók éppen ezért kezdtek el azon dolgozni, hogyan lehetne ezeket a mellékhatásokat csökkenteni anélkül, hogy a gyógyszer hatékonysága elmúlna. Eddig úgy gondolták, hogy e szerek csupán azáltal csökkentik a fájdalmat, hogy a COX-2 nevű enzimet meggátolják a prosztaglandin nevű protein termelésében, amely gyulladást okoz.
A Vanderbilt Egyetem biokémikusa, Lawrence Marnett és munkatársai azonban nemrég megállapították, hogy ezek a gyulladáscsökkentők abban is meggátolják a fenti enzimet, hogy az a szervezetben található természetes fájdalomcsillapítókat, azaz az endokannabionidokat lebontsa. További vizsgálatok során arra is fény derült, hogy főleg ez a második folyamat az, ami a gyógyszer hatékonyságáért felelős.
A tudósok reménye most az, hogy olyan fájdalomcsillapítókat tudjanak gyártani, melyek csupán a nyugtató hatású endokannabionidokat turbóznák fel a szervezetben, így ugyanolyan hatékonyak maradnának, ám a mellékhatások megszűnnének.
A tanulmány a Nature Chemical Biology című folyóiratban jelent meg.