2011. november. 22. 08:06 MTI Utolsó frissítés: 2011. november. 22. 08:05 Plázs

D-vitamin híján nem fejlődnek jól az ütőerek

Nem fejlődnek épségben azoknak a gyerekeknek az ütőerei, akiknek nem jut elégséges D-vitamin a szervezetébe. A meglepő és újszerű eredményt az Amerikai Szív Szövetség idei kongresszusán ismertették Kansas City Gyermekklinikájának orvosai.

A megfelelő D-vitamin szintre szükség van az erős csontok kifejlődéséhez, majd a korosodás során a felnőttkori csontrendszer épségére. Szintén sokat segít az öregedés időszakában szív- és érrendszeri betegségek kockázatcsökkentésére. 

Az Amerikai Szív Szövetség minden évben megrendezett kongresszusa a szívgyógyászok egyik legnagyobb tudományos találkozója, melyen Geetha Raghuveer és munkacsoportja emlékeztette a jelenlévőket néhány közelmúltban nyilvánosságra került eredményre. Az angol köztisztviselők Whitehall tanulmányában a D-vitaminnal legjobban ellátott férfiak összhalálozása 30 százalékkal volt kisebb, mint a többieké.

A szívroham okozta halálozás Argentinában is a magas D-vitaminszintűek csoportjában volt a legalacsonyabb, Dániában pedig a változás korában lévő nők körében bizonyította egy vizsgálat ugyanezt. Gyermekeket azonban még nem vizsgáltak, ezért az amerikai kutatók 74 gyermek, tizenéves és fiatal felnőtt adatait gyűjtötték össze, akiket az utolsó két évben klinikájukon vizsgáltak. A laboratóriumi vizsgálat során mindig meghatározták a D-vitaminszintet és ultrahangos nyakiütőér-vizsgálatot végeztek.

Azok a gyerekek vagy fiatal felnőttek, akiknek a D-vitamin szintje alacsony volt, mérhetően rugalmatlanabb ütőérrel éltek, mint D-vitaminnal megfelelően ellátott társaik. Ezen könnyű segíteni, mert a D-vitamin elővitaminja tejtermékekben bőségesen található, ez pedig napsütés hatására alakul vitaminná. Súlyosabb vitaminhiány esetén gyógyszer formájában is pótolható. "A gyermekgyógyászok mind jobban aggódnak, hogy a cukros üdítőitalok kiszorítják a gyerekek táplálkozásából a tejtermékeket" - mondotta a vitában egyik szakértő.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?