A túlzott alkoholfogyasztás is megbosszulja magát, ráadásul hosszú távú károsodásokkal. Kutatók most kimutatták, hogy az eper kivédheti az alkohol okozta káros hatásokat. Mondjuk ehhez legalább napi félkilónyit meg kell ennünk.
Az olasz, szerb és spanyol kutatók nem kevesebbet állítanak, mint hogy az alkohol által igénybe vett gyomornyálkahártyát az eper fogyasztása regenerálhatja. A tudósok azt is remélik, hogy a kísérleteik eredményei, amelyeket patkányokon végeztek el, korszerűbb módszerek kidolgozásához vezet a gyomorfekély és más gyomorbetegségek kezelésére.
A kísérleti patkányok 1 milliliter etil-alkoholt kaptak, ám egy részük az alkoholkezelés előtt tíz napon át eperkivonatot fogyasztott. Mégpedig 40 mg/nap/testsúlykilogramm mennyiségben, ami egy 70 kilogrammot nyomó embernél napi félkilónyi eper fogyasztásának felel meg. A kivonatot fogyasztó állatok gyomornyálkahártyáján kevesebb fekély alakult ki az ivászat után, mint azoknál, akik nem fogyasztottak epret.
Az eper hatása valószínű, hogy a benne található antioxidáns vegyületek és antociánok nagy koncentációjának köszönhető, másrészt annak, hogy aktiválják a szervezet védekező rendszerét.
A napi fél kilónyi eperfogyasztás segíthet a más okból kialakuló gyomorproblémák megelőzésében. A legismertebb az alkoholfogyasztás okozta gyomornyálkahártya-gyulladás (azaz gasztritisz), amelyből gyomorfekély, de akár rák is kialakulhat. Az eper fogyasztása mérsékelheti a gyomorkárosító hatást.
A szerzők ugyanakkor siettek leszögezni, a kísérlettel elsősorban nem az volt a céljuk, hogy gyógymódot találjanak a alkohol okozta bajokra, hanem azt szerették volna kideríteni, milyen vegyületek védik a gyomor amúgy érzékeny nyálkahátyáját.
A kutatás eredményeit a PLoS One című tudományos szaklapban tették közé.