Jót tesz a vérnyomásnak a fehérjedús táplálkozás
Jótékony hatással van a vérnyomásra a tej- vagy szójafehérjében gazdag táplálkozás egy amerikai kutatás szerint.
A Jiang He New Orleans-i epidemiológus vezette vizsgálatban 352-en vettek részt. Az emberek vérnyomása enyhén magas volt, vagy soha nem volt vérnyomáspanaszuk - írta az Amerikai Szívtársaság Circulation című lapja. A résztvevők nyolchetes szakaszokban három különböző étrend-kiegészítőt - tejfehérjét, szójafehérjét és szénhidrátot - kaptak. Minden nyolchetes szakaszt három hét "üresjárat" követett, ez idő alatt nem kaptak ilyen termékeket. A vizsgálat alatt végig rendszeresen mérték vérnyomásukat.
Az eredmények szerint amikor a résztvevők szója- vagy tejfehérje étrend-kiegészítőt kaptak, szisztolés vérnyomásuk alacsonyabb volt, mint amikor szénhidrátot fogyasztottak. A diasztolés vérnyomásértékekben nem mutatkozott változás. Bár az adatok közötti eltérés alacsony volt, ez is sokat számíthat egy-egy betegnél - hangsúlyozta Jiang He. Az eredmények megerősítéséhez hosszabb távú kutatásokra van szükség - tette hozzá.