2011. május. 03. 12:29 MTI Utolsó frissítés: 2011. május. 03. 12:31 Plázs

Éhesen jobban kiszagoljuk az élelmet

A ghrelin nevű hormon, amely fokozza az étvágyat és a zsír tárolását, állatoknál és embernél is növeli azt a képességet, hogy szaglással fedezzék fel a vonzó ételt - ismertette amerikai kutatók megállapítását a Science Daily tudományos hírportál.

A Cincinnati Egyetem kutatóinak tanulmánya arra utal, hogy ez a hormon a környezetben lévő kalóriában dús élelem helyét segít beazonosítani a szagláson keresztül, és összekapcsolja ezeket a bejövő információkat az anyagcsere és a testsúly természetes szabályozásával. 

"A szaglás szervesen hozzátartozik a táplálkozáshoz, az emlősök gyakran hagyatkoznak szaglásukra az élelem keresésekor, és szaglással képesek különbséget is tenni az élelemforrások között. Az orral történő beszippantás a szaglási folyamat első lépése, amely javíthatja a szagérzékelést és a megkülönböztetést" - magyarázta Jenny Tong kutatásvezető, a The Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban közzétett tanulmány társszerzője. 

A kutatócsoport patkányokkal és emberekkel végzett tesztjei azt bizonyították, hogy a ghrelin hormon adagolása, valamint az éhség is javítja a szagok detektálását, miközben erősödnek, gyakoribbá válnak a "felfedező" jellegű szippantások. Ez a hormon az emlősöknél, így az embernél is akkor termelődik, amikor a gyomor üres, tulajdonképpen az éhségérzet idézi elő elválasztását.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?