Plázs travelline.hu 2010. október. 22. 08:18

Hol lehet a legjobban élni Olaszországban?

Mi tesz egy várost élhetővé?

Mi tesz egy várost élhetővé? A kérdésre a Legambiente és az Ambiente Italia nevű olasz környezetvédelmi egyesület adott választ az IlSole24Ore gazdasági napilappal közösen összeállított jelentésben. A Városi Ökoszisztéma 2010 elnevezésű vizsgálat azt mérte fel, hogy mitől lesz jobb vagy rosszabb minőségű a városban élők hétköznapi élete. A paramétereket a levegőben szálló por  koncentrációja, az ívóvíz minősége, a szelektív hulladékgyűjtés és a tömegközlekedés hatékonysága képezte. Figyelembe vették a városi élet színvonalának meghatározásakor a kerékpárutak hosszúságát, a zöld övezetek nagyságát és az energiapolitikát is.

Flickr (Creative Commons)

Az eredmények azt mutatják, hogy az olasz nagyvárosok levegője szennyezett, szolgáltatásaik nem működnek. Ha jól akarsz élni, kisebb városba költözz! - tanácsolta az IlSole24Ore. A 103 várost felsoroló rangsort a fél milliósnál kisebb városok vezetik: első helyen venetói Belluno végzett, a másodikon Verbania (Piemonte), a harmadikon pedig Parma (Emilia Romagna). Ezeket Trento, Bolzano és Siena követi. A nagyvárosok nem kerültek be az első ötvenbe: Milánót (63) a szmog fojtogatja, Rómát (75) a kaotikus közlekedés teszi élhetetlenné, Nápolyt (96) és a legutolsók közötti szicíliai Palermót (101) az utcákon tornyosuló szemét. A nagyvárosok között az egyedüli kivételt Bologna (9) képviseli.
   
A listát azoknak a dél-olasz városoknak a hosszú sora zárja, amelyekben a felmérést végzők jelentős környezetvédelmi hiányosságokat találtak. A Legambiente úgy látja, hogy az utolsók, a calabriai Crotone (102) és a szicíliai Catania (103) esetében a területet uraló ökomaffia jelenti a fő problémát. "Változtatni csak a városok vezetői tudnak: hosszú távú döntések és mindenekelőtt bátorság kell ahhoz, hogy a polgármester élhetővé tegye saját városát "- hangoztatta Vittorio Cogliati Dezza, a Legambiente elnöke.  

MTI

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.