2010. június. 30. 19:50 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. június. 30. 18:39 Plázs

Hány szúnyogcsípés lehet halálos?

Nincsenek stabil anyagi és jogszabályi alapjai az amúgy örvendetesen sok hazai természetes élőhelyről évről évre kirajzó szúnyoggenerációk elleni védekezésnek.

Kétpercenként egy szúnyogcsípés. Ennyi a tűréshatár, e fölött már indokoltnak tartja az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a vegyszeres irtást. A permetezést a hivatalnak engedélyeznie kell, s mivel a vegyszer más rovarokat is megmérgez, időben értesíteni kell a méhészeket is. Mostanában olykor percenként négy csípést is számláltak a szakértők, akik csak a karjukon mérik a vérszívók sűrűségét; a védtelen egész testet ezer csípés is érhetné óránként, ami halálos is lehet. A bőséges csapadék és az árvíz szinte az egész országban kitűnő feltételeket teremtett a szúnyogok kirajzásához, nemcsak a friss peték, hanem az évek óta lerakottak kifejlődéséhez is, amelyek évekig tartó száraz periódust is képesek átvészelni. Az esőket követő meleg időt pedig különösen kedvelik a szúnyogok (amelyeknek egyébként csak a negyedrésze vérszívó), ilyenkor akár egy hét alatt is szárnyra kelnek. A védekezést egy-egy csapadékosabb évben, mint amilyen az idei is, rendre a pénzhiány akadályozza.

A szúnyogok nem ismerik a közigazgatási határokat – több kilométert repülnek, kedvező széllel tíz kilométernél is messzebb vitorláznak –, irtásuk mégis önkormányzati feladat.

A teljes cikket elolvashatja a HVG csütörtökön utcára kerülő számában.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?