2010. június. 15. 19:55 MTI Utolsó frissítés: 2010. június. 15. 19:54 Plázs

Nem egészséges a fehér rizs

Összefüggést talált a fehér rizs fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázata között egy hétfőn közzétett amerikai tanulmány. Az eredmény alátámasztja azt a korábbi vélekedést, hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér változat.

A Harvard Egyetem közegészségügyi szakértőinek mostani megállapítása szerint azoknál az embereknél, akik hetente legalább öt adag fehér rizst ettek, 17 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége a cukorbetegség kifejlődésének, mint azoknál, akik havonta legfeljebb egy adagot fogyasztottak. Heti két vagy több adag barna rizs étrendbe iktatása 11 százalékkal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik havonta egy adagnál is kevesebbet ettek belőle.

Az Archives of Internal Medicine című szaklapban közzétett tanulmányukban a bostoni szakemberek 197 ezer felnőtt - 40 ezer férfi és 157 ezer nő - adatait elemezték, melyek három hosszú távú vizsgálatban gyűltek 22 éven át. Mint Qi Sun kutatásvezető megjegyezte, az amerikaiak rizsfogyasztása folyamatosan emelkedik, ráadásul több mint 70 százalékát a fehér rizs teszi ki.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a fehér rizs és a többi finomított gabona helyettesítése az étrendben teljes értékű gabonákra jelentősen csökkenthetné a felnőttkori cukorbetegség előfordulását.

 

hvg360 Matalin Dóra 2024. december. 18. 19:30

Mazzag Izabella, az Azahriah-film rendezője: Az a hitvallásom, hogy nem kell mindent érteni, néha elég csak érezni

Elvégezte a Táncművészeti Egyetemet, de tudta, hogy az SZFE-re kell járnia. A Színművészeti átalakítása óta szimbolikus rémálmai vannak. <strong>Falkám című filmje sikere váratlanul érte, azóta állandóan a pszichés betegségről kérdezik. </strong>Szívesen válaszol, mert sok pozitív visszajelzést kap, hogy mennyi embernek segít ezzel. HVG-portré.