Plázs travelline.hu 2010. március. 27. 21:29

Az alacsonyabb áfa fokozná a magyar szállodák versenyképességét

A szakmai szervezet elkészítette helyzetértékelését és javaslatait a magyar szállodák válságból való kilábalására...

A szakmai szervezet elkészítette helyzetértékelését és javaslatait a magyar szállodák válságból való kilábalására, amely szerint ez a szobakiadásnál 10 százalékos, a vendéglátásnál 15-18 százalékos áfát jelent.
   
Jelenleg a szálláshelyi áfakulcs Magyarországon 18 százalék, a vendéglátásé 25, az alkoholmentes és az alkoholos italoknál szintén 25-25 százalék.
   
Szakértői számításokra hivatkozva az összeállításban megjegyzik, hogy az áfakulcs csökkentésével a turisztikai kereslet nagyfokú árérzékenységének hatásaként a forgalom növekedése várható. Egy tanulmány alapján azt írták, hogy a javasolt 10 százalékos áfakulcs mellett a közvetlen adóbevételek csökkenése ellenére a turizmusból származó költségvetési bevételek - a kumulált hatások következtében - nem változnak.
   
A szállodaszövetség összeállításában megjegyzik, hogy Magyarország legfontosabb versenytársai közül a szállodai szobakiadás áfája Németországban, Lengyelországban 7 százalék, Bulgáriában a szervezett beutazás keretében 2 százalék, egyébként 7, Szlovéniában 8,5, Romániában 9, Ausztriában és Csehországban egyaránt 10 százalék.
   
A vendéglátás területén a Magyarországon alkalmazott áfakulcs a legmagasabb az összeállításba bevont 31 európai ország közül. Hasonlóan a magyar szinthez 25 százalékos áfa terheli a vendéglátást Dániában, Svédországban és Norvégiában. A legalacsonyabb Luxemburgban, ott 3 százalék a vendéglátás áfája.
   
A szálláshelyi áfakulcs - az összeállításba bevont országok közül - Luxemburgban a legalacsonyabb, ahol 3 százalék, Svájcban 3,6, Máltán és Portugáliában pedig 5-5 százalék. A legmagasabb Dániában, ott 25 százalékos áfa terheli a szobakiadást.

MTI

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?