Vegák: hóbort vagy tudatos élet?
A mai napig megosztja a táplálkozási szakértőket a húsok és egyéb állati eredetű termékek nélkülözése. Az étrend követői szerint ez a fajta táplálkozás a lehető legjobb, amit a szervezetünkért tehetünk, míg mások úgy vélik, a húshagyó alapvető táplálékoktól fosztja meg magát. Arra kerestük a választ, kinek javasolt és kinek nem a vegetarianizmus, illetve milyen hatással lehet mindez az életünkre.
Noha egyre több Magyarországon a biobolt, a hipermarketekben a biosarkok, és az éttermek is mind nagyobb számban keresik a „vegák” kegyeit, továbbra is jelentős elmaradásunk van még a szomszédos Ausztriához képest is. A magyar piac már nem annyira a helyek számában elmaradott, inkább a kínálat színességével van gond. Például egy osztrák bioboltban eltérő árkategóriában, többféle vega felvágott, kolbász, növényi sajt, szójatej és egyéb tejtermékek közül válogathat a vevő, akiért egyre komolyabb verseny folyik a boltok között. Ugyanakkor, ami a főzést illeti, egy nagyobb közértben minden beszerezhető: a friss zöldségek mellett a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek beviteléhez szükséges táplálékok is. A boltokban a legkülönfélébb gabonafajták, szárított hüvelyes zöldségek kaphatók. Ezek megvásárlása után csak a szakács fantáziája szabhat határt a kulináris élvezeteknek.
Ha kíváncsi a cikkre, kattintson.