2010. január. 25. 10:30 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. január. 25. 10:27 Plázs

Vegák: hóbort vagy tudatos élet?

A mai napig megosztja a táplálkozási szakértőket a húsok és egyéb állati eredetű termékek nélkülözése. Az étrend követői szerint ez a fajta táplálkozás a lehető legjobb, amit a szervezetünkért tehetünk, míg mások úgy vélik, a húshagyó alapvető táplálékoktól fosztja meg magát. Arra kerestük a választ, kinek javasolt és kinek nem a vegetarianizmus, illetve milyen hatással lehet mindez az életünkre.

Noha egyre több Magyarországon a biobolt, a hipermarketekben a biosarkok, és az éttermek is mind nagyobb számban keresik a „vegák” kegyeit, továbbra is jelentős elmaradásunk van még a szomszédos Ausztriához képest is. A magyar piac már nem annyira a helyek számában elmaradott, inkább a kínálat színességével van gond. Például egy osztrák bioboltban eltérő árkategóriában, többféle vega felvágott, kolbász, növényi sajt, szójatej és egyéb tejtermékek közül válogathat a vevő, akiért egyre komolyabb verseny folyik a boltok között. Ugyanakkor, ami a főzést illeti, egy nagyobb közértben minden beszerezhető: a friss zöldségek mellett a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek beviteléhez szükséges táplálékok is. A boltokban a legkülönfélébb gabonafajták, szárított hüvelyes zöldségek kaphatók. Ezek megvásárlása után csak a szakács fantáziája szabhat határt a kulináris élvezeteknek.

Ha kíváncsi a cikkre, kattintson.

Kult HVG 2024. november. 26. 20:00

"Amit mi csinálunk, az hosszútávfutás" – színfalak mögött az Ivan & The Parazollal

Néhány napon belül több helyen és több helyzetben is találkoztunk a jövőre hatodik nagylemezét megjelentető Ivan & The Parazollal, hogy megtudjuk, mitől különleges a zenekar új nagylemeze, hogyan áll most a 14 éves zenekar, mi történt velük az elmúlt években, és miért gondolják azt, hogy eljött az együttes aranykora. A HVG kisfilmje.