2009. június. 27. 10:49 MTI Utolsó frissítés: 2009. június. 28. 10:38 Plázs

A kávékivonat megszelídíti a szájszagot

Kávékivonattal sikerült meggátolni a kellemetlen szájszagot okozó baktériumok szaporodását - közölte izraeli kutatók eredményét a LiveScience című amerikai tudományos portál.

"Mindenki azt gondolja, hogy a kávé rossz leheletet okoz, ami gyakran igaz, mert dehidratáló hatása van a szájban, és különösen tejjel együtt kellemetlen szagú anyagokká erjedhet" - mondta el Mel Rosenberg, a tel-avivi egyetem munkatársa. Ez azonban nem mindig van így.

Rosenberg kutatócsoportja a kávé hatását vizsgálta a nyálban lévő baktériumtermelődésre. Ennek során olyan összetevőket találtak a kávéban, amelyek megakadályozták a rossz lehelet kialakulását. A kutatók most izolálni szeretnék a baktériumgátló molekulát, hogy a kávé antibakteriális tulajdonságait minél jobban felhasználhassák. Rosenberg úgy véli, felfedezésük a szájöblítők, cukorkák és rágók teljesen új fajtájához vezethet.