2009. június. 27. 10:49 MTI Utolsó frissítés: 2009. június. 28. 10:38 Plázs

A kávékivonat megszelídíti a szájszagot

Kávékivonattal sikerült meggátolni a kellemetlen szájszagot okozó baktériumok szaporodását - közölte izraeli kutatók eredményét a LiveScience című amerikai tudományos portál.

"Mindenki azt gondolja, hogy a kávé rossz leheletet okoz, ami gyakran igaz, mert dehidratáló hatása van a szájban, és különösen tejjel együtt kellemetlen szagú anyagokká erjedhet" - mondta el Mel Rosenberg, a tel-avivi egyetem munkatársa. Ez azonban nem mindig van így.

Rosenberg kutatócsoportja a kávé hatását vizsgálta a nyálban lévő baktériumtermelődésre. Ennek során olyan összetevőket találtak a kávéban, amelyek megakadályozták a rossz lehelet kialakulását. A kutatók most izolálni szeretnék a baktériumgátló molekulát, hogy a kávé antibakteriális tulajdonságait minél jobban felhasználhassák. Rosenberg úgy véli, felfedezésük a szájöblítők, cukorkák és rágók teljesen új fajtájához vezethet.

További cikkeink Trump elnöki beiktatásáról
Itthon Bábel Vilmos - Vörös László 2025. január. 21. 08:55

„73 évesen? Csodára várunk” – Bayer Zsolttal és Pataky Attilával ünnepelték Trump eljövetelét a Szabadság téren

Szilágyi Ákos jobboldali vállalkozó partit szervezett Donald Trump beiktatásának örömére hétfő délután a Szabadság térre. Miért ünneplik az egybegyűltek Trumpot? Mit várnak az új amerikai elnöktől, és milyennek képzelik az új világot, amit elhoz?Melyik számát játszaná el a beiktatásán Pataky Attila, és miféle régi, elveszett világ visszajövetelét reméli Bayer Zsolt?