Bár még mindig tömegek esznek naponta a gyorséttermekben, a minőségi konyhának...
Bár még mindig tömegek esznek naponta a gyorséttermekben, a minőségi konyhának is egyre komolyabb a rajongótábora. A legjobb éttermek nem feltétlenül a legdrágábbak is, de azért általában a különleges alapanyagokat és a szaktudást rendesen meg kell fizetni.
Ezért aztán sokan hiába is vágynának a valódi ízekre, mert pénztárcájuk nem engedi meg, hogy gyakorta áldozzanak a gasztronómia oltárán.
Február 26-án azonban mindenki közelebb kerülhet álmaihoz, hiszen a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében immáron negyedik éve megrendezett Torkos Csütörtökön a csatlakozott éttermek féláron látják vendégül az éhes polgárokat.
Az idén különösen ígéretesnek látszik a nagy nap, mivel rekordszámú vendéglátóhely jelentkezett be, eddig 1200 étterem jelezte részvételi szándékát.
Ebben a nagy lelkesedésben nyilván jókora szerepe van a pénzügyi válság miatt lecsökkent vendégszámnak is, mostanában például sajnos előfordult, hogy több igen népszerű étterem, mint például a Gresham Palace Pávája vagy a Segal, egy időre kénytelenek voltak bezárni.
De bármi is áll a dolog hátterében, mi mindenképpen örülünk, hogy az idén még több luxusétterem sztárszakácsának az alkotásait próbálhatjuk ki.
A Chez Daniel az elsők között kapcsolódott be az akcióba és ezzel igen megmelengette a szívünket. A kis francia étterem mindig is a kedvencünk volt utánozhatatlan hangulatával és remek konyhájával.
Ha valaki nem ismerné, a szakács specialitása a hagymaleves, a csigaételek, a friss tengeri halak és az erdei gombák. Érdemes jó előre helyet foglalni, mert amikor a kert nem játszik, kevesen férnek be.
A Robinsont viszont szinte mindenki ismeri, még ha nem is tudja, hogy az az a bizonyos. A városligeti tóra épült mesterséges sziget-szerű épület minden turista fő célpontja, most azonban mi is megengedhetjük magunknak egyetlen estére.
A Ráday utcában található Costes nem az elhelyezkedéséről, hanem elsősorban a konyhájáról híres. A hírnév a portugál konyhafőnöknek, Miguel Rocha Vieiranak és a minőséghez való szinte mániákus ragaszkodásnak köszönhető.
Állítólag minden alapanyag Franciaországból érkezik, így utazás nélkül valódi frank vacsorát fogyaszthatunk, ha a bretagne-i kacsamáj, a Charolais marha vagy a pireneusi bárány mellett döntünk.
Aki inkább a magyaros konyha híve, azt jövő csütörtökön tárt karokkal várják a Vadrózsa étteremben, amely időnként nemzetközi toplistákon is szerepel, volt már olyan, hogy megválasztották a legjobb budapesti étteremnek, bár ezzel nyilván nem mindenki értene egyet.
A budai barokk villában ódon a hangulat, a konyha viszont friss, még a hagyományos ételeket, mint a túrós rétes is képesek a lényeg megváltoztatása nélkül átértelmezni.
A szállodai éttermek közül is csatlakozott néhány, amelyek népszerűsége egyáltalán nem véletlen. Tapasztalatból mondjuk például, hogy a Le Meridien Le Bourbon nevű étterme nem csak gyönyörű helyszín, de a konyha is kifogástalan és fantáziadús, itt is egyértelmű a francia hatás.
Minden fogást szerettünk, de ha csak egyvalamit rendelhetnénk, az biztosan édesség lenne és ez nem csak azt jelenti, hogy imádjuk a sütiket, hanem azt is, hogy ilyen minőségű desszertet nem sok helyen találhatunk manapság.
A Corinthia Grand Hotel épületében található a nemrég “év étterme” díjat kapott Bock Bistro, aminek nem láttuk a nevét a legfrissebb listában, reménykedtünk, de sajnos, hiába.
Viszont a Rickshaw legalább olyan kiemelkedő a keleti ízek területén, ha őket választjuk, valószínűleg megvalósítjuk a mottójukat: ”Életünk célja, hogy boldogok legyünk”.
- KM -