2008. november. 18. 16:16 MTI Utolsó frissítés: 2008. november. 18. 15:43 Plázs

Minőségi édességet vásárolnak a magyarok

Évente négy kilogramm édességet fogyasztanak a magyarok fejenként, ami messze elmarad az európai hét kilogrammos átlagtól, viszont a csokoládé-nagyhatalomnak számító országokénál is magasabb a kereslet a karácsonyi figurás édességek és szaloncukrok iránt.

Ezeknek az édességeknek a forgalmára jellemző, hogy viszonylag nagy mennyiségben, és rövid idő alatt kelnek el. A hungarikumnak számító szaloncukorból a karácsonyi ünnepeket megelőző 4-5 hétben háztartásonként 1,7 kilogrammot, összesen 5500 tonnányit vásárolnak a magyarok, több mint hatmilliárd forint értékben - hangzott el az Édességgyártók Szövetségének sajtótájékoztatóján.
   
Ilyenkor elfogy 821 tonnányi figurás édesség is, amely az éves csokoládéfigura-forgalom felét adja, és amelyre 2,2 milliárd forintot költenek a magyar családok - mondta Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke.
   
A Mikulás figurára mintegy 1,2 milliárd forintot, a növekvő népszerűségű, játékkal kiegészített és klasszikus Mikulás csomagokra 550 millió forintot költenek a magyar fogyasztók. További 220 millió forintot fordítanak üreges csokoládé figurákra,  például a csokidíszekre és adventi naptárakra. 
   
Ízek tekintetében nem változott az igény, jelenleg is legkedveltebb a zselés szaloncukor. Ezt követi a vajkaramellás, a marcipános, a kókuszos, újabban pedig a diós, mandulás és mogyorós ízesítésű édesség. A vásárlások kétharmadában tasakos terméket választanak a fogyasztók, kisebb hányadában pedig kimérve vagy dobozban veszik meg a karácsonyfára valót. 
   
Sánta Sándor kiemelte: pozitívum, hogy a vásárlók az elmúlt másfél évben inkább a minőségi édességet választják, ami a szaloncukrok esetében az ismert márkákat, a figurás termékek tekintetében pedig a magas kakaótartalmú édességeket jelenti. Hozzátette: a tejbevonóból készült termékek az áruknak köszönhetik ideiglenes népszerűségüket, hiszen jóval olcsóbbak a minőségi csokoládéból készült édességeknél.
   
A szövetség tájékoztatása szerint a csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj, a tejbevonóból (kakaós masszából) készült termékek esetén a kakaóvajat egyéb olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. A kakaós masszából gyártott figurák is megfelelnek minden élelmiszeripari követelménynek, amely alapján forgalomba kerülhetnek, azonban élvezeti értékük alacsonyabb, mint a csokoládéból készülteknek.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?