Hogyan fogyaszt a cukorbetegeknek kifejlesztett szer?
Naponta közel ezer kalóriával ettek kevesebbet azok a túlsúlyos betegek, akik a telítettségérzésért felelős hormon mesterséges változatát kaptak. A páciensek kevésbé voltak hajlamosak a dőzsölésre, és ellenálltak az olyan kísértéseknek is, mint a pizza, cukros üdítő, és fagylalt - állítja egy új tanulmány.
A Johnson and Johnson és a Glaxo által közösen kifejlesztett humán amylin hormon szintetikus változatát inzulinfüggő (I-es típusú) diabétesz betegeknél alkalmazzák, étkezések előtt. A hormont az inzulinnal együtt a hasnyálmirigy választja ki étkezések után; jóllakottság hormonnak is nevezik, mivel a telítettség érzésével jelzi, hogy ideje abbahagyni az evést. Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy az új szert egy éven át alkalmazó emberek testtömegük nyolc százalékától szabadultak meg.
Mikor kell abbahagyni az evést? © Dripnet |
A negyvenharmadik napon viszont már csak 500 kalória eltérés volt a két csoport között. A két csoport kalóriabevitel közötti különbség csökkenése annak tudható be, hogy a gyógyszert alkalmazó páciensek a tömegvesztés után is „robosztusak” maradtak, ami a kutatók szerint igazán figyelemre méltó, mivel az emberek, miután jelentős mennyiségű súlyt veszítenek, jellemzően éhesebbnek érzik magukat.
A mesterséges hormonon élő résztvevők egyébként jóval kisebb adagokat is ettek, és ellenállóbbak voltak a gyorséttermi kihívásokkal szemben. A második napon történt gyorséttermi látogatáshoz képest a negyvennegyedik napon 385-tel kevesebb kalóriát fogyasztottak, míg a placebósok 109-cel ettek kevesebbet az első alkalomhoz viszonyítva. A gyógyszerezett csoport testtömegének átlagosan két százalékát adta le, míg a látszatgyógyszeresek átlagban 0,11 százalékot fogytak.
Miután a peptidhormonok, mint amilyen a mesteréséges humán amylin hormon is, émelygést idézhetnek elő, a kutatók rámutattak, hogy alacsony dózisban alkalmazták azt a jelenlegi tanulmányban, így a készítményt alkalmazó résztvevők lényegesen nem éreztek több hányingert, mint a placebósok.
A kutatók elmondták, hogy most a humán amylin és egy másik jóllakottság érzést okozó hormon, a leptin kombinációját értékelik ki a túlsúlyosság kezelésének szempontjából. Állatkísérletek már bebizonyították hogy ez az egyesítés jóval erősebb hatással bír, mint egyetlen hormon. Az embereken történő kísérleteket várhatóan már ebben az évben elvégzik.