2007. március. 09. 11:20
MTI
Utolsó frissítés: 2007. március. 09. 11:20
Plázs
Miért egészséges az antioxidáns?
Ohio állam egyetemének kutatói olyan sárga paradicsomot termesztettek, amely valószínűleg még egészségesebb, mint a közönséges piros paradicsom, mert az emberi szervezet többet tud felszívni a benne lévő likopin antioxidánsból, mint a piros paradicsomból, noha az utóbbiban több van.
A tudósok 12 önkéntessel végeztek teszteket, akiknek egyszer sárga, egyszer piros paradicsomból készült szósszal tálalt spagettit kellett enni, de előtte két héten át kerülni kellett bármiféle paradicsom fogyasztását. Közvetlenül az étkezések előtt, és utána többször vért vettek, és a minták alapján kiderült, hogy a sárga paradicsomból 2,5-szer annyi likopint vett fel a szervezet: szintje a vérben öt óra múlva csúcsosodott ki, ekkor a likopin szintje 200-szor volt magasabb, mint a piros paradicsomos spagetti esetében.
A likopin egy antioxidáns, amelynek jó néhány jótékony hatását tartják számon, így például csökkenti a rák, a szívbetegség és az idős korral összefüggő szembántalmak kockázatát. Ezenkívül a likopin az az anyag, amely a paradicsomnak és más zöldségeknek, gyümölcsöknek a dús, piros színt adja.
"Noha a piros paradicsom jóval több likopint tartalmaz, mint a sárga paradicsom, a pirosban zömmel olyan formában van jelen az anyag, hogy az emberi szervezet nehezen tudja felszívni. Tehát a kísérleti alanyok kevesebb likopint fogyasztottak, amikor a sárga paradicsomból készült szósszal leöntött spagettit ették, mégis jóval több likopint szívott fel a szervezetük" - szögezte le Steven Schwartz, a kutatás vezetője az egyetem tudományos közleményében.
Sajnos az a fajta sárga paradicsom, amellyel a kutatók kísérleteztek, nem kapható a zöldségeseknél, csupán az Ohio állam mezőgazdasági kutatóközpontjában terem, ezért a kutatók más sárga vagy arany színű paradicsomot ajánlanak alternatívaként az érdeklődőknek.
Fontos a szín © sxc.hu |
"Noha a piros paradicsom jóval több likopint tartalmaz, mint a sárga paradicsom, a pirosban zömmel olyan formában van jelen az anyag, hogy az emberi szervezet nehezen tudja felszívni. Tehát a kísérleti alanyok kevesebb likopint fogyasztottak, amikor a sárga paradicsomból készült szósszal leöntött spagettit ették, mégis jóval több likopint szívott fel a szervezetük" - szögezte le Steven Schwartz, a kutatás vezetője az egyetem tudományos közleményében.
Sajnos az a fajta sárga paradicsom, amellyel a kutatók kísérleteztek, nem kapható a zöldségeseknél, csupán az Ohio állam mezőgazdasági kutatóközpontjában terem, ezért a kutatók más sárga vagy arany színű paradicsomot ajánlanak alternatívaként az érdeklődőknek.
Plázs
MTI
2006. június. 19. 13:41
Hat szem paradicsommal a mélyvénás trombózis ellen
Plázs
hvg.hu
2006. június. 09. 13:40
Antioxidánssal a migrén ellen
Plázs
hvg.hu
2007. március. 08. 15:30
Milyen élelmiszerektől félünk?
Plázs
MTI
2006. augusztus. 04. 14:24