2007. február. 22. 11:57 MTI Utolsó frissítés: 2007. február. 22. 13:13 Plázs

A gének okozhatják az anorexiát

A táplálkozási zavar okait igyekszik feltárni egy nemzetközi kutatási program, és egyelőre úgy tűnik, hogy újfent a génekben találják meg a baj gyökerét.

"A genetika tölti meg a pisztolyt, és a környezet húzza meg a ravaszt" - összegezte véleményét az anorexia okairól Craig Johnson, akinek része van a tíz éve nyolc amerikai és két európai városban folyó kutatásban. A tulsai Laureate pszichiátriai intézet táplálkozási zavarokkal foglalkozó részlegének vezetője hozzátette: ha valakinek a családjában volt már anorexiás, akkor 12-szer nagyobb az esélye a betegségre.
 
Johnson szerint az anorexia több tényező - így a genetikai sebezhetőség és a soványságot előnyben részesítő kultúra - együttállása esetén törhet ki.
 
A folyamatban lévő kutatási program elősegíti, hogy azonosítsák a táplálkozási zavarok által különösen veszélyeztetett csoportokat. Az eddigi ismeretek szerint a legveszélyeztetettebb korcsoport a 11-14 éves lányoké, mivel ez az az időszak, amikor a gyerekek felnőtt súlyuk harmadát felszedik. Mármost ha egy lány elégedetlen a hízással, és esetleg még valami megjegyzést is tesz valaki alakjának a változására, fogyókúrázni és edzeni kezdenek, s ez jó út a táplálkozási zavarhoz - mondta a kutató.
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 06. 19:30

„Nem tudtam, mi a baj velem” – sok nő számára jött el a megváltás azzal, hogy kiderült, az ADHD nem válogat a nemek között

Bár úgy tűnhet, hirtelen mindenki figyelemzavarral küzd, a nők a valóságban gyakran aluldiagnosztizáltak és -kezeltek, ha ADHD-ról van szó. Ennek rengeteg oka van, az egyik az, hogy esetükben a tünetek radar alatt maradnak, ők pedig csendben szenvednek, és igyekeznek megküzdeni az elvárásokkal, amelyek az iskolában, majd a munkahelyen, illetve családban nehezednek rájuk.