Kevés csoki jót tehet
Hetente 2-3 alkalommal - kis mennyiségben - nyugodtan fogyaszthat minden egészséges ember csokoládét, de oda kell figyelni arra, hogy az magas kakaótartalmú, minőségi termék legyen.
Az édes íz szeretete az ember vele született tulajdonsága. Az édességeknek évszázados kulturális hagyományai vannak, a desszertek és a csokoládé ajándékozása a szeretet, a hála és a jutalmazás kifejezésének elfogadott formája. Az édesipari termékek közül az egyik legnagyobb múltra visszatekintő és legkedveltebb édesség a csokoládé. A csokoládéitalt, a kakaóbab őrlemény mézzel, fűszerekkel (vanília, bors, fahéj), és vízzel készült elegyét a maja és az azték kultúrában csak a társadalom kitüntetett férfi tagjai, magas rangú állami hivatalnokok, kiváló harcosok és papok ihatták.
Az egy főre jutó évi csokoládéfogyasztás az USA-ban 4,6 kg, Hollandiában 7,7 kg, míg Magyarországon 3,95 kg. Az európai átlag 6,54 kg, Svájc csokoládéfogyasztása viszont kiemelkedő, évi 10,1 kg/fő.
Finn kutatók szerint vidámabbak és kiegyensúlyozottabbak azok a babák, akiknek anyja a várandósság ideje alatt több csokit evett. A kakaóbab több mint 500 különböző aromát tartalmaz, így különlegesen összetett az ízhatása. A csokoládét évszázadok óta afrodiziákumként tartják számon, mivel olyan vegyületet tartalmaz, melyet a szerelmes ember agya is termel, de a kísérletek azt mutatják, hogy legalább 4 ezer szelet csokoládét kellene elfogyasztani ahhoz, hogy vágyfokozó hatása érvényesüljön.
A kozmetikai ipar már régóta alkalmaz a kakaóvajat, mivel az ezzel készült termékek tisztítják, ápolják és védik is a bőrt. Hamarosan azonban a szépségápolás egyik főszereplőjévé is válhat a kakaóvaj, hiszen nagyon gazdag teobrominban, amely a koffeinhez hasonlóan serkenti a zsírégető folyamatokat, így fontos összetevője a fogyasztó és zsírégető krémeknek.
Már több mint 15 éve kutatja egy nemzetközi vállalat-csoport a kakaóban rejlő táplálkozási és gyógyászati lehetőségeket, kiderült például, hogy a kakaóban is megtalálható flavonoidok egy fajtájának kutatása közelebb hozhatja a szív- és érrendszeri megbetegedések étrendi kezelését, s a flavonoidok gátolják az öregedésért is felelős szabad gyökök képződését.