2004. május. 12. 15:57 hvg.hu Utolsó frissítés: 2004. november. 22. 12:00 non-base

Borok seregszemléje Szegeden

Hatvannál több pavilon, szakmai és kulturális rendezvények, borárverés, borverseny - ezt kínálják a szegedi borfesztivál szervezői május 19-től 23-ig.

A rendező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója, Szélpál Gábor szerint az elmúlt 10 év alatt az ország egyik legnevezetesebb és leglátogatottabb borfesztiváljává nőtte ki magát a szegedi seregszemle, amelyen jelen lesznek a villányi és a tokaji borvidék borászai is.



Közép-Európa egyik legszebb terén, a Széchenyi téren a híres platánfák alatt állítják fel a faházakat a boroknak. Újdonság az idén, hogy egyáltalán nem lesz sör és rövidital.



Dlusztus Imre, a fesztivál szakmai tanácsadója elmondta, hogy hatvan termelő és borkereskedő nevezett be az idei seregszemlére, ami rekordnak számít, ugyanis a megelőző években átlagosan 40-50-en vitték el boraikat a Tisza-parti városba.



Szegednek nincsenek neves borászai és borai, de vannak hagyományai, ugyanis élénk borkereskedés folyt a városban a XVI-XVII. századtól kezdve. Szakmai berkekben úgy tartják, hogy a szegedi seregszemlén örvendetesen magas a fogyasztók borkultúrájának színvonala.



A fesztivál kiemelkedő eseményei a borverseny és a borárverés. A versenybe több mint 70 fajtával neveztek be a fehér, a vörös, a rosé, a tokaji és a pezsgő kategóriákban. (MTI)



Szeged város honlapja
hvg360 Matalin Dóra - Hamvay Péter 2025. május. 02. 19:30

Mitől lesz finom a főzelék, milyen vendégektől borul ki Sárközi Ákos, és van-e itthon jó és olcsó alapanyag?

Mit értenek sokan félre a gluténmentességben? Hogyan lehet kikeveredni a főzeléktraumákból? Melyik alapanyagokat utálják legjobban a magyarok? Szuvidáljunk, vagy kövessük nagyanyáink módszereit? És miért nem szabad soha válaszolni Sárközi Ákos kérdéseire az éttermében? A Michelin-csillagos séf, Szatmári Ferenc gasztroblogger és Horváth Judit gasztroíró, receptfejlesztő volt a HVG Címlapsztori vendége.