Karácsonyi menü, Segal Viktor tolmácsolásában - Nagyítás-fotógaléria
Segal Viktor séfet kértük meg, hogy a Villa Bagatelle konyhájában egy viszonylag gyorsan elkészíthető, mégis különleges karácsonyi menüsort állítson össze olvasóinknak.
Az első fogás: karácsonyi fűszerekkel készített sütőtök krémleves. Az étel legnagyobb trükkje borzasztó triviális - legelőször meg kell sütni a sütőtököt, csak így adja ki az ízét. Javallott, hogy a hosszába vágott sütőtökre egy kevés nádcukrot szórjunk, mielőtt a sütőbe rakjuk, így egy kicsit karamellizálódik.
Stiller Ákos
A sütőből kivéve alapzöldséglevesbe tesszük, amiben alig van zöldség, viszont rendkívül sok sütőtök. Erre házi készítésű petrezselymes-snidlinges fűszerolaj kerül.
Stiller Ákos
Készül a második fogás, a sült atlanti tőkehalfilé. Az elkészítése roppant egyszerű és gyors. A végeredmény azonban nem csak rajtunk fog múlni: semmi nem segít, ha nem frissen fogott halból dolgozunk, és ez igaz bármely más halételre is.
Stiller Ákos
Stiller Ákos
Serpenyőben kezdjük pirítani a bőrét, így az alatta lévő zsírréteg nem hagyja kiszárítani a halat. Hagyjuk, hogy színbarnára süljön, megfordítjuk, majd 180-an fokon 11-13 percre sütőbe tesszük.
Stiller Ákos
A tőkehalat kíséri majd egy kevés tőzegáfonya.
Stiller Ákos
A tőzegáfonyához narancs kerül. Karamellizáljuk a cukrot, egy kevés citromot teszünk hozzá, hozzátesszük a narancs levét, majd beletesszük 5-6 percre a friss tőzegáfonyát, a legvégén pedig a narancsszeletek kerülnek mellé.
Stiller Ákos
Harmadik fogás: zöldalma-csillagánizs zselé kíséri a pohár alján található tejcsokoládé-mousse-t. A zselébe kerül még egy kevés vanília és kardamon is. Nehéz feladat a csokoládé beszerzése, mert a megfelelő sűrűséghez muszáj a minimum 37-40 százalékos kakaótartalmat elérni, az viszont tejcsokoládénál kihívás. Lehet étcsokoládéval próbálkozni, akkor viszont a selymes zöldalmát érdemes valamilyen fanyarabb gyümölcsre cserélni.
Stiller Ákos
Rákerül a mandulás ropogós.
Stiller Ákos
Első fogás: kínai ötfűszer-keverékkel ízesített sütőtökkrémleves. Második fogás: sült atlanti tőkehalfilé tőzegáfonyával, naranccsal és édesköményes narancskrémmel. Desszert: vaníliás-csillagánizsos almazselé tejcsokoládé-mousse-szal.