A felszolgálási díjat kötelező kifizetni, a cég bevétele, de csak bérekre fordíthatja. Borravalót ezenfelül nem kell adni, de lehet – viszont borravaló és borravaló között van különbség.
Egyre gyakrabban találkozni az éttermek étlapjain feltüntetett szervizdíjakkal. A fogyasztóban számos kérdés felmerülhet az extra tétel kapcsán. Megegyezik-e borravalóval? Kötelező kifizetni? Ha a szervizdíjat már felszámították, akkor adott esetben szükséges-e még borravalót is adni? – teszi fel a kérdéseket tájékoztató közleményében a Gazdasági Versenyhivatal, majd meg is válaszolja azokat.
A szervizdíj – avagy ritkábban alkalmazott nevén felszolgálási díj – a vendéglátóhely egy jogszabályban meghatározott bevételi típusa, melyet kizárólag a dolgozók bérére fordíthat. Ez az extra díj nemcsak az adott felszolgálót illeti meg, hanem valamennyi ott dolgozó személy részesül belőle előre meghatározott mértékben. A szervizdíj mértékét a vendéglátóhely szabadon határozhatja meg, azonban köteles feltüntetni az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeken. A szervizdíj megfizetése nem opcionális, a fogyasztónak azt meg kell fizetnie. Előnye, hogy kedvezményes adózásából fakadóan nagymértékben hozzájárulhat a dolgozók méltányos bérezéséhez.
A borravaló ezzel szemben egy önkéntesen adható juttatás, melynek mértékét a fogyasztó határozza meg. A vendég így kifejezheti elismerését és köszönetét a felszolgáló munkája iránt.
Nagyon fontos azonban, hogy a borravaló milyen módon kerül kifizetésre, mivel ez annak adózására is kihat, és akár ahhoz is vezethet, hogy abból a felszolgáló nem részesül.
A borravalót a felszolgáló kapja, ezenfelül pedig adó- és járulékmentes, ha:
- közvetlenül a felszolgálónak adjuk azt, a végösszegtől elkülönítetten, készpénzben, vagy
- erre a célra kijelölt borravaló-tárolóba helyezzük, amelynek a tartalmát a dolgozók osztják szét egymás között.
A borravaló sorsáról a munkáltató dönt, ezenfelül pedig adó- és járulékfizetési kötelezettség is terheli, ha:
- készpénzben vagy bankkártyás fizetéssel, a számla végösszegével együtt fizetjük ki, vagy
- erre a célra kijelölt borravaló-tárolóba helyezzük, amelynek a tartalmát a munkáltató osztja szét a dolgozók között.
A fentiek alapján jól látható, hogy a szervizdíj és a borravaló között fontos eltérések vannak. Lényeges hangsúlyozni, hogy a borravaló minden esetben csak lehetőség, mindenkinek joga van belátása és anyagi helyzete szerint dönteni arról, hogy kívánja-e ilyen formában kifejezni elégedettségét. Kiemelendő továbbá, hogy jelentős eltérések lehetnek az általunk fizetett borravaló „sorsában” attól függően, hogy készpénzben vagy kártyával fizetünk, illetve hogy azt a számlával együtt vagy külön tesszük.
A borravaló fizetésével kapcsolatban a fogyasztóknak az alábbiakat érdemes végiggondolniuk:
- A borravaló nem egyenlő a szervizdíjjal, az utóbbiból nemcsak a felszolgáló, hanem a vendéglátóhely mindegyik dolgozója részesül.
- A borravalóval a felszolgálót vagy a vendéglátóhelyen dolgozók mindegyikét kívánja jutalmazni.
- Ha a felszolgálóját kívánja borravalóval díjazni, akkor azt készpénzzel tegye, a számlától elkülönítetten, így biztos, hogy a felszolgáló kapja, ezenfelül pedig adó- és járulékmentes is.
- Ha a vendéglátóhely összes dolgozóját kívánja díjazni, akkor a borravalót az arra elkülönített tárolóba tegye.
- Amennyiben arra elkülönített tartóba kíván borravalót helyezni, érdeklődjön előtte, hogy a tároló tartalmát a munkáltató vagy a dolgozók osztják szét egymás között.