Vállalkozás hvg.hu 2024. február. 14. 14:59

NGM: Nem bizonyítható, hogy vendégmunkások miatt rúgtak volna ki magyarokat Salgótarjánban

Kisebb jogsértéseket találtak a Bumchun Precision Hungary Kft.-nál, de még nincs arra bizonyíték, hogy a magyarokat azért rúgta volna ki a cég, hogy külföldieket vegyen fel.

Azonnali vizsgálatot indított a Nemzetgazdasági Minisztérium és a kormányhivatal, amikor januárban kiszivárgott, hogy a dél-koreai Bumchun Precision nagyjából hatvan magyarországi dolgozót rúgott ki a salgótarjáni gyárából és vietnámiakat vett fel a helyükre. Az NGM most azt közölte: az első helyszíni ellenőrzéseken már túl vannak.

A minisztérium szerint azt a helyszíni ellenőrzéssel nem lehetett egyértelműen bizonyítani, hogy a magyar munkaerőt külföldiekkel váltotta volna ki a cég. Azt ellenben megállapította a vizsgálat, hogy kisebb munkaügyi jogsértések előfordultak a cégnél és a munkaerő-kölcsönzőn át oda került külsősök foglalkoztatásánál.

Azt is hozzátette az NGM: a következő hetekben folytatódnak a vizsgálatok.

A kirúgottak betanított munkások voltak, őket jellemzően különféle munkaerő-kölcsönző cégek révén foglalkoztatták. Helyükön most azok a vietnámi vendégmunkások dolgoznak, akiket a magyarok tanítottak be, még elbocsátásuk előtt. A cégvezetés erre még januárban úgy reagált, hogy nem csak magyarokat rúgtak ki, hanem külföldieket is.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.