Vállalkozás hvg.hu 2024. február. 05. 12:01

Budán kísérletezik a Spar, mit szólnak a vevők, ha nem kaphatnak ketreces tartásból származó tojást

Tesztjelleggel négy Spar-boltból kivezetik a ketreces tartásból származó tojásokat, a terv az, hogy még jobban felpörgetik ezután az alternatív, ökológiai és szabadtartásból érkező tojások forgalmát.

Csak alternatív, ökológiai, és szabadtartásból származó tojást árusít január végétől négy budai Spar üzlet – közölte az üzletlánc.

A Spar a ketreces tartásból származó tojásokat eddig is fokozatosan vezette ki a piacról, de a többségük még ilyen. 2014-ben az összes eladott tojás 2,24 százaléka volt ökológiai tartású, most már közel 5 százalék. Az alternatív termelésből származó tojások aránya tíz év alatt 9-ről 27 százalékosra nőtt. A szabadtartásból származókat pedig 2020-ban kezdték el árusítani, most tart ezeknek az aránya 4 százalék körül.

Mostantól tesztjelleggel a MOM parkban, a Hűvösvölgyi úti Stop Shopban, a Gábor Áron úti Rózsakert bevásárlóközpontban és a Péterhegyi lejtői üzletben csak ilyeneket kínálnak – mondta Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője.

A tojótyúkok hagyományos ketrecekben tartását már több mint tíz éve tiltják az EU teljes területén, de a kiépített tojóketreces tartás továbbra is megengedett. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament célja, hogy a tagállamok egyre kevesebb ketreces tojást hozzanak forgalomba, és 2027-re végleg megszűnjön az ilyenek árusítása. Az Európai Bizottság 2021-ben jelentette be, hogy javaslatot tesz a ketreces állattartás betiltásával kapcsolatos jogszabály; az előzetes ígéretek ellenére ezt 2023-ban mégsem terjesztették elő, a 2027-es céldátumon azonban nem változtattak.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.