Vállalkozás hvg.hu 2023. szeptember. 28. 11:04

Októbertől egész Franciaországban megváltoztatják a bagett receptjét

A cél, hogy csökkentsék a sóbevitelt.

A fogyasztók egészségének védelme érdekében október 1-jétől ismét csökkenteni fogja a kenyér sótartalmát a franciaországi sütőipari és cukrászati szövetség (Confédération Nationale de la Boulangerie et de la Pâtisserie Française).

Ettől kezdve a 100 gramm hagyományos kenyérben 1,4 grammnyi só lehet, a „különleges” kenyerek 100 grammjának sótaralma pedig nem haladhatja meg az 1,3 grammot.

Az iparág tavaly már elkötelezte magát a sótartalom csökkenése mellett, az akkori maximum 1,5 gramm volt százgrammonként, ezt a célt 82 százalékban sikerült elérnie a kenyérkészítőknek a szakmai szövetség szerint – írja a BFMTV.

A kisvállalkozók azzal segítik egymást, hogy közösen dolgozzák ki az új, kevesebb sót igénylő recepteket.

A kezdeményezés összhangban áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólításával, amely szerint 2025-ig 30 százalékkal kellene csökkenteni az emberek sófogyasztását.

Franciaországban azért is fontos kérdés a kenyerek sótartalma, mert ott évente 10 milliárd bagettet adnak el, a franciák pedig átlagosan napi 105 gramm kenyeret fogyasztanak el minden egyes nap.

Gazdaság Sztojcsev Iván 2024. december. 29. 07:00

És akkor januárban Novák Katalin a mozgás évének nyilvánította 2024-et, aztán történt egy s más

Egész véletlenül tökéletesen beletrafált egykori köztársasági elnökünk, amikor elrendelte, hogy 2024 legyen a mozgás éve: mozgott idén a pártrendszer (egész váratlan irányokba), a GDP-növekedési előrejelzés (magasból a nulla közelébe), a forintárfolyam (hajaj), a világpolitika, és maga Novák Katalin is, jó messzire. Megnéztük a gazdaság és a vállalkozás rovatunkból az év legolvasottabb cikkeinek listáját, és most megmutatjuk, mi érdekelte idén önöket a legjobban.