Vállalkozás hvg.hu 2023. szeptember. 28. 11:04

Októbertől egész Franciaországban megváltoztatják a bagett receptjét

A cél, hogy csökkentsék a sóbevitelt.

A fogyasztók egészségének védelme érdekében október 1-jétől ismét csökkenteni fogja a kenyér sótartalmát a franciaországi sütőipari és cukrászati szövetség (Confédération Nationale de la Boulangerie et de la Pâtisserie Française).

Ettől kezdve a 100 gramm hagyományos kenyérben 1,4 grammnyi só lehet, a „különleges” kenyerek 100 grammjának sótaralma pedig nem haladhatja meg az 1,3 grammot.

Az iparág tavaly már elkötelezte magát a sótartalom csökkenése mellett, az akkori maximum 1,5 gramm volt százgrammonként, ezt a célt 82 százalékban sikerült elérnie a kenyérkészítőknek a szakmai szövetség szerint – írja a BFMTV.

A kisvállalkozók azzal segítik egymást, hogy közösen dolgozzák ki az új, kevesebb sót igénylő recepteket.

A kezdeményezés összhangban áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólításával, amely szerint 2025-ig 30 százalékkal kellene csökkenteni az emberek sófogyasztását.

Franciaországban azért is fontos kérdés a kenyerek sótartalma, mert ott évente 10 milliárd bagettet adnak el, a franciák pedig átlagosan napi 105 gramm kenyeret fogyasztanak el minden egyes nap.

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.