A munkaerőhiány súlyosabb gond még az alapanyagok drágulásánál is - tartják a szakemberek.
Mélyebbre kell nyúlnia a zsebébe annak, aki a Balatonnál vendéglátóhelyre akar beülni – tapasztalták az RTL Híradó munkatársai, az áremelés sem oldja meg azonban a vendéglátósok problémáit. A csatornának nyilatkozó étteremtulajdonos ennek hátterét így világította meg: van olyan étterem, ahol 800 ezer forintért keresnek séfhelyettest – hiába.
A világjárvány alatt sokan más szakmát választottak, így most nem csak a költségek növekedésével, de a munkaerőhiánnyal is szembe kell nézniük a vendéglátósoknak. „Az alapanyag vagy az energia, ha drágább is, legalább van. Ez a munkaerőről nem mondható el” - nyilatkozta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a csatornának. A szakember szerint elképzelhető, hogy lesznek helyek, ahol meg sem tudnak nyitni, vagy fél kapacitással tudják működtetni helyeiket.
Főleg a felszolgálók és a szakácsok esetében aggasztó a hiány, de nehéz találni mosogatót és más kisegítő munkakörben dolgozót is – hangzott el az RTL riportjában.
Képünk illusztráció.* * * Támogatott hitel vállalkozások számára
A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.