A pálinkákkal és a csokinyulakkal nem volt probléma.
Idén is letesztelte a húsvéti időszak jellegzetes termékeit az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma. Húszféle húsvéti csokifigurát, illetve ugyanennyi típusú pálinkát és sonkát vizsgáltak meg, a termékek összetételét a kötelező rendelkezésekhez mérve vetették egybe a címkén feltüntetett tájékoztatással.
A húsz húsvéti csokoládéfigura mindegyike eleget tett a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládé megnevezésre vonatkozó előírásainak. Négy árucikk tartalmazott a megengedett, legfeljebb ötszázalékos arányban kakaóvajtól eltérő növényi zsiradékot, ezt a csomagoláson jól láthatóan jelezték. A termékek valós zsírtartalma kivétel nélkül összhangban volt a címkén szereplő tápértékjelöléssel.
Húsvéti csokoládék ellenőrzése by HVG.hu on Scribd
A húsz pálinka laborban mért alkoholtartalma sem tért el a szeszes italok címkézésére vonatkozó rendelkezésben rögzített, 0,3 százalékos limit feletti mértékben a tájékoztatásban foglaltaktól.
Húsvéti pálinkák ellenőrzése by HVG.hu on Scribd
Az élelmiszerkönyv szerint 58 százalék nedvességtartalomra vonatkoztatva a nyers sonka 5, a főtt sonka 3,5, a gépsonka 2,7 százalék sót tartalmazhat. A vizsgált húsz sonka közül négy nyers és egy főtt termék sótartalma haladta meg az előírt értéket. A fogyasztóvédelmi hatósági eljárások folyamatban vannak, a megbukott árucikkek csak a sonka megnevezés eltávolítása után, egyéb húskészítményként forgalmazhatók. A húsvéti laborvizsgálat részletes eredményei a fogyasztóvédelmi portálon érhetők el.
Húsvéti sonkák ellenőrzése by HVG.hu on Scribd