Vállalkozás hvg.hu 2021. május. 07. 13:55

2034-ig maradhatnak a Habony ismerősének pékségei a BKV területén

A Princess pékségek az új szerződések értelmében akár 200 millió forinttal is több bérleti díjat fizethetnek.

Hét évvel meghosszabbította a BKV Habony Árpád “jó ismerősének”, a grúz-izraeli üzletember, Michael Gagel cégének a szerződését – írja a Népszava. Az újság szerint a közlekedési cégnek 700 millió forintot kellett volna fizetnie a Princess pékségek tulajdonosának a 3-as metró felújításának idejére, ezért hosszabbítottak inkább szerződést.

Az 1996-ban és 2003-ban aláírt szerződésekben a BKV vállalta, hogy a 30 napot meghaladó kényszerszünet idejére cserehelyiséget ajánl fel, illetve a futamidő is meghosszabbodik, valamint készenléti díjat fizet a pékségeket üzemeltető cégnek. A készenléti díj 30-90 napos leállásnál a bérleti díj nyolcszorosa, 90 nap után a kilencszerese.

A BKV-t nem zavarja, hogy Habony barátja egymilliárd forinttal tartozik nekik

Michael Gagel cége, a Welt-Stadt már kétszer kapott haladékot, de egyelőre nem fizetett.

A BKV tájékoztatása szerint az M2 rekonstrukciója miatt nettó 40 millió forintot fizetettek ki, míg az M3 esetében nettó 700 millió forintra kerekedett volna a készenléti díj.

A szerződésmódosítás értelmében a cég akár 200 millió forinttal több bérleti díjat is fizethet az elkövetkező időszakban, a közlekedési vállalat fizetési kötelezettsége pedig a 700 millió forint felére, vagy még tovább is csökkenhet, ehhez hét évre hosszabbították meg a 2027-ben lejáró szerződéseket.

Az éves bérleti díj a 20 üzlet után jelenleg nettó 100 millió forint. A pékségek 2018-2019-ben évi 3 milliárdos nettó árbevételt termeltek.

A BKV most azzal indokolta a újabb hosszabbítást, hogy a 2027-ig fennálló bérleti jogviszony miatt nem voltak pályáztathatóak az üzletek, a szerződés egyoldalú megszüntetésére pedig több jogi szakvélemény szerint sem volt lehetőség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Dezső András 2021. június. 18. 06:30

Nagyban megy az ügyeskedés a vagyonőröknél, a focimeccsek biztosítása pedig aranybánya

Sorra buknak be az adókkal trükköző vagyonvédelmi cégek, legutóbb az NBI-es focimeccsek biztosításáról híres Tóth Csaba és társai kerültek emiatt pácba. De milyen módszerekkel próbálják kijátszani az államot, mire jók a "dobós cégek", miért van sok pénz a meccsek biztosításában és kik azok, akik még a csalókat is meg tudják kopasztani?