Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. május. 04. 10:52

Idén nem tolja ki a kormány a céges beszámolók leadási határidejét, külön kell kérvényezni a halasztást

A normalizált élethez visszatérésnek része az is, hogy a kötelezettségeket határidőre kell teljesíteni – ezzel indokolta meg Tállai András, hogy idén nem tolják szeptemberre az éves beszámolók leadási határidejét. Ha valaki indokolni tudja, hogy a járvány miatt van csúszásban, az kérhet némi haladékot.

Sok cég, valamint könyvelőiroda kérte arra a kormányt, hogy 2020-hoz hasonlóan idén is hosszabbítsák meg a céges beszámolók leadásának határidejét. Tavaly a szokásos május 31-i határidő helyett elég volt szeptember végéig beadni a dokumentumokat. A Minősített Könyvelők Egyesülete azzal indokolta a kérést, hogy a járványügyi korlátozások miatt komoly problémát okoz a köz-, illetve taggyűléseket összehívni, így szabályosan elfogadni a beszámolót. De több olyan panasz is érkezett, hogy ha egy könyvelő elkapja a koronavírust, akkor hetekre kieshet a munkából.

Tállai András államtitkár a parlamentben válaszolt a halasztással kapcsolatos kérdésre, és azt mondta, idén nem hosszabbítják meg a határidőt,

„mert az ország újraindítása a cél, a normalizált élet visszaszerzése, visszaadása, amelynek része a kötelezettségek határidőre való teljesítése is.”

Azonban még ez sem jelent egyértelmű nemet. Ha egy cégnek vagy könyvelőirodának nehézsége van a határidővel kapcsolatban, akkor kérheti, hogy a kötelezettségét ne május 31-én, „hanem az azt követő időszakban” tudja teljesíteni.

A Pénzügyminisztérium arra kérte az adóhivatalt, hogy a benyújtott igazolási kérelemben a koronavírus-járványra visszavezethető indokokat minősítse különösen méltányolandó körülménynek, és ezeket „teljesen pozitívan bírálja el” – tette hozzá.

Vagyis lehet halasztani, de ez nem automatikusan jár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról