Vállalkozás hvg.hu 2021. március. 29. 08:38

Egy hasonló cégből sem vesznek ki annyi pénzt, mint Orbán apjának bányájából

A Dolomit Kft. évek óta a legjobban teljesítő vállalkozás az ágazatban annak ellenére, hogy a versenytársaknál jóval drágábban dolgozik.

Orbán Viktor apjának bányavállalata, a Dolomit Kft. évek óta az egyik legjobban teljesítő vállalkozás a piacon árbevétel és profit tekintetében is, így a piaci átlagnál jóval magasabb osztalékot fizetett a tulajdonosainak – írja a Direkt36.

Az osztalék mutatja meg, mennyi pénzt visznek haza a tulajdonosok a nyereségből, ebben tehát kiemelkedő a Dolomit: 1,8 milliárd forintot fizetett ki, ez több, mint tizenháromszorosa a piaci átlagnak ugyanebben a szakágazatban (kőfejtés, gipsz és kréta bányászata).

Dolomit Kft. osztalékából a tulajdonrészük arányában részesülnek a cég tulajdonosai. Így az 51,16 százalékos tulajdonrésszel rendelkező idősebb Orbán Győző minden évben az osztalékként kifizetett összeg több mint felére jogosult. Ez 2015-től 2019-ig több mint 4 milliárd 372 millió forintot jelentett.

Az újság egyik építőipari forrása szerint ez a kiemelkedő teljesítmény arra is visszavezethető, hogy “2010 előtt az volt a jellemző, hogy a legolcsóbb ajánlattól maximum 3–5 százalékkal tértek el a megrendelők, mostanra ez az eltérés már a 30–50 százalékot is elérheti”, Dolomit pedig azért szerepel rendszeresen jelentős állami beruházásokban, hogy a konkurenciánál jóval drágábban ajánlja építőanyagait.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?