A Nébih 17 terméket vizsgált, és csak jelölési problémákat talált.
Dobozos margarinokat vizsgált Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek 17 termék komplex ellenőrzését végezték el.
A Nébih honlapján azt írták, hogy
a margarinok élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek voltak, 8 termék jelölésével viszont akadtak kisebb-nagyobb problémák.
A Nébih szakemberei ízesítés nélküli, 39 és 60 százalék közötti zsírtartalmú margarinokat ellenőriztek, megmérték a zsír- és tartósítószer-tartalmukat, néhányban pedig ellenőrizték a laktóz (tejcukor) és kazein (tejfehérje) jelenlétét is. Kiderült, hogy a termékekben valóban akkora volt a zsírtartalom, amekkorát a jelölésükön feltüntettek, és megfeleltek a laktózmentes jelöléseknek is.
A hatóság hangsúlyozta, hogy a margarinok nem tartalmaznak nehézfémeket (ólom vagy réz), ahogyan erukasavat is kizárólag határérték alatti mértékben mutatott ki a laboratórium.
A vizsgált margarinok közül a jelölésük alapján 13-ban használtak tartósítószert, mindnél kálium-szorbátot. A laboratóriumi eredmények alapján a tartósítószer a jogszabályban meghatározott határérték alatt volt. Négy terméken nem tüntettek fel az összetevők között tartósítószert, de ezeknél is ellenőrizték az állítás valódiságát. Két terméknél tényleg nem volt kimutatható hozzáadott tartósítószer, további kettőnél viszont kis mennyiségben kimutatható volt a szorbinsav annak ellenére, hogy csomagolásán nem tüntették fel összetevőként.
A szorbinsavat nem jelölték a 45% zsírtartalmú Flora Original, illetve a Bords Eve Vitaminokkal Csökkentett zsírtartalmú margarin esetében.
Emiatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a szakemberek.
A bírságok összege az eljárási költségekkel együtt mintegy 460 ezer forint volt.
Négy esetben akadtak olyan kisebb jelölési hibák, ami miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítette a hivatal. A hibák javításáról intézkedési tervet kell benyújtaniuk az élelmiszer-vállalkozóknak.
Februárban zajlott a dobozos margarinok kedveltségi vizsgálata „vak-kóstolásos” módszerrel.
Az értékelések alapján
a Líra Félzsíros margarin A-, D-, E-vitaminnal lett a legjobb, második helyen a Bords Eve Olívaolajjal Csökkentett zsírtartalmú margarin 4% olívaolajjal végzett, míg a harmadik helyezést a Flora Olive 39% zsírtartalmú light margarin olívaolajjal érte el.
A részletes eredményeket ezen a linken találja.