Segítenének a pálinkafőzők a járványban, de van egy komoly akadály
Vállalkozás hvg.hu 2020. április. 05. 17:21

Segítenének a pálinkafőzők a járványban, de van egy komoly akadály

Visszaütött a kormány egy olyan intézkedése, amelyikhez foggal-körömmel ragaszkodik.

Koronavírus-világjárvány

A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.

Szívesen átállnának a hazai lepárlók a hiánycikké vált tiszta szesz előállítására, ám ennek olyan magas az adóterhe, hogy a működő pálinkafőzők számára nem éri meg az előállítása – írja a BAMA. A Baranya megyei portálnak Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára beszélt erről, hozzátéve, a veszélyhelyzet idejére javasolják a jövedéki adóról szóló rendelkezések megváltoztatását. Ez éppen azt jelentené, hogy a kézfertőtlenítő alapanyagként előállított tiszta szesz kerüljön ki a jövedéki adó köréből, vagy jelentős mértékben csökkenjen az adó mértéke – hangsúlyozta a főtitkár. Ezáltal, az egyébként nem működő pálinkafőző vállalkozások egyrészt a tiszta szesz előállításával munkát tudnának adni a munkavállalóiknak, másrészt biztosítanák a lakosság számára szükséges kézfertőtlenítő gyártásának egyik fő alapanyagát.

A kamara javasolja továbbá a NAV által lefoglalt szeszes italok bevonását a kézfertőtlenítő gyártásba: a szeszes italok tiszta szesszé történő alakítását követően szintén alkalmasak lehetnek kézfertőtlenítő alapanyagnak.

Magyarországon a NAV 2018-as adatai alapján több, mint 20 ezer, magánfőzők által bejelentett lepárlóberendezést tart nyilván az adóhatóság, ennek harmada, 7 ezer körüli van használatban – írja a BAMA.

(BAMA)

Koronavírus-világjárvány
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2020. augusztus. 06. 20:00

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

Kanye Westnek az elmúlt hetekben felbukkanó furcsa víziói és sértő bejegyzései eleinte egy jól kidolgozott médiakampány elemeinek tűnhettek, de hamar megjelentek azok a rajongók és támogatók, akik arra figyelmeztettek, hogy a rapperen valószínűleg eluralkodott korábban felvállalt bipoláris zavara. Ha ismerjük és értjük a betegség tüneteit, West ámokfutásnak tűnő megnyilvánulásai is egészen más megvilágításba kerülnek. De mit kell tudni és hogyan érdemes beszélni a bipoláris zavarról? Dr. Belső Nóra pszichiátert kérdeztük.