Visszaütött a kormány egy olyan intézkedése, amelyikhez foggal-körömmel ragaszkodik.
Szívesen átállnának a hazai lepárlók a hiánycikké vált tiszta szesz előállítására, ám ennek olyan magas az adóterhe, hogy a működő pálinkafőzők számára nem éri meg az előállítása – írja a BAMA. A Baranya megyei portálnak Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára beszélt erről, hozzátéve, a veszélyhelyzet idejére javasolják a jövedéki adóról szóló rendelkezések megváltoztatását. Ez éppen azt jelentené, hogy a kézfertőtlenítő alapanyagként előállított tiszta szesz kerüljön ki a jövedéki adó köréből, vagy jelentős mértékben csökkenjen az adó mértéke – hangsúlyozta a főtitkár. Ezáltal, az egyébként nem működő pálinkafőző vállalkozások egyrészt a tiszta szesz előállításával munkát tudnának adni a munkavállalóiknak, másrészt biztosítanák a lakosság számára szükséges kézfertőtlenítő gyártásának egyik fő alapanyagát.
A kamara javasolja továbbá a NAV által lefoglalt szeszes italok bevonását a kézfertőtlenítő gyártásba: a szeszes italok tiszta szesszé történő alakítását követően szintén alkalmasak lehetnek kézfertőtlenítő alapanyagnak.
Magyarországon a NAV 2018-as adatai alapján több, mint 20 ezer, magánfőzők által bejelentett lepárlóberendezést tart nyilván az adóhatóság, ennek harmada, 7 ezer körüli van használatban – írja a BAMA.
(BAMA)