Ellátási zavarra nem kell számítani a húsvéti füstölt húskészítmények piacán, ám a termékek tavalyhoz képest magasabb áron kaphatók majd a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerint.
A húsvéti füstölt hústermékekből évek óta nagyjából 6-7 ezer tonna fogy, idén is hasonló forgalomra számít a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.
Éder Tamás az MTI-nek azt is mondta, hogy az ellátásban nem lesz gond, a vállalatok azonban tartanak attól, hogy a koronavírus-járvány történései a vásárlókat a húsvéti ünnepek előtt takarékosságra kényszerítik, és ezért az olcsóbb, gyengébb minőségű termékek iránti kereslet nő majd.
Ezzel megtörhet az elmúlt évek tendenciája, amikor a jobb minőségű, hosszabb érlelési idejű, hagyományos termékek iránti kereslet lassan és folyamatosan emelkedett a gyorsérlelésű, főzött, pácolt termékek rovására.
Éder szerint az árak emelkedése független a koronavírus-járványtól, annak hátterében az afrikai sertéspestis világpiaci hatásai állnak, ami miatt drasztikusan növekszik az alapanyagár.
A tavalyi húsvét előtti időszakhoz képest az élősertés ára nagyjából 50 százalékkal nőtt, ehhez képest egy év alatt a húskészítmények árai csak 20 százalék körüli mértékben emelkedtek.
Ahhoz, hogy a növekvő önköltségeket a húsipari cégek az árakban ki tudják fejezni, további áremelkedésre lenne szükség – tette hozzá.
