Vállalkozás hvg.hu 2019. július. 17. 20:42

Két év múlva már hús alapú műhúst is kérhetünk az étteremben

Ez nem növényekből, hanem élő állatokból vett sejtekből készül.

Régóta zajlanak már próbálkozások, hogyan lehetne pótolni a húst, hiszen a piac meghatározó szereplői szerint a húsipart nem lehet örökké fenntartani.

Többek szerint a műhúsé a jövő, vagyis olyan termékeké, amelyek maximum kinézetre tűnnek annak, valójában pedig egész másból készülnek. Egyik fajátuk növényi (és gomba-) alapú, a másik viszont valamennyire azért közelít az igazihoz, ugyanis élő állatokból vett sejtekből állítják elő.

Az egyre nagyobb hullámokat verő trendet a nagyobb gyorsétteremláncok már elkezdték meglovagolni. Ezek azonban továbbra sem "rendes" éttermekben felszolgálat termékek, habár már ezen a téren is vannak ötletek. Az egyik a San Franciscó-i székhelyű Memphis Meatshez kötődik, a másik pedig az izraeli Aleph Farmshoz.

A kettő közül inkább utóbbi tűnik érdekesnek, a cég ugyanis azt állítja, 2021-re, vagyis szűk két év múlva nem csak kész lehet az első laborhús, addigra éttermekben is fogyaszthatóvá válhat. Ez lenne az igazán bravúros húzás.

Az Aleph Farms ráadásul nem csak a világ távolabbi részein tervezi megvetni a lábát a különleges műhúsával, európai terjeszkedéssel is számolnak.

(Euronews)

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.