Túl sok volt a vita arról, hogy a hamisítás ellen szóló szabályok alapján mennyire lehet büntetni a rossz ételek gyártóit, inkább átírják a törvényt, hogy egyértelműbb legyen.
Át kell írni a büntető törvénykönyvet, hogy sikeresebben lehessen védeni az élelmiszer-biztonságot. A kormány a 2020-as költségvetést megalapozó törvényjavaslatba tette bele ezt a módosítást is.
Mint írták, amikor bekerült a Btk.-ba az, hogy mi számít rossz minőségű terméknek, azt úgy fogalmazták meg, hogy a hamisítás büntetésére jó legyen. A gyakorlatban viszont kiderült, hogy amikor nem hamisított termékekről, hanem ételekről volt szó, akkor nagy volt a bizonytalanság, mi számít rossz minőségűnek.
A Btk. úgy fogalmazott eddig, hogy akkor rossz minőségű a termék, ha az EU biztonságossági vagy minőségi követelményeinek nem felel meg, vagy ha rendeltetésszerűen nem használható, netán a használhatósága jelentős mértékben csökkent. Most ezt kibővítik, és akkor is rossznak számít egy termék, ha
- emberi fogyasztásra szánják, de eltitkolták, hogy alkalmatlan arra, vagy fogyasztásra alkalmatlan anyagok vannak benne,
- a felhasználhatósági vagy minőségmegőrzési idejét jogellenesen meghosszabbították,
- vagy nem megengedett összetevő van benne.