A huszonkét ellenőrzött terméket élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőnek ítélték, de találtak jelölési hiányosságokat és határérték-túllépést is.
Határérték feletti tartósítószer-tartalom miatt két termék esetében összesen 300 ezer forint bírságot szabott ki a hatóság, az enyhébb jelölési hibák miatt – amelyet három majonéznél állapítottak meg – figyelmeztetik az élelmiszer-vállalkozókat, akiknek intézkedési tervet kell benyújtaniuk kijavításukra.
A flakonos mártásoknál egyebek mellett vizsgálták a nedvesség- és zsírtartalmat, az omega-3 zsírsav mennyiségét, növényiolaj-összetételt és a kén-dioxid-tartalmat.
Az elemzés szerint a mustárt vagy tojást nem tartalmazó majonézek valóban mentesek voltak ezen összetevőktől, és az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben a szakemberek.
Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonéznél a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.
Közölték, a kedveltségi – szín, illat, íz – vizsgálaton az Univer majonéz nyerte el leginkább a szakértő és laikus kóstolók tetszését, második lett a Penny terméke, harmadikként a Reál majonéz végzett.